Jazgul Orozova: „Mă gândesc la istoria de dimineață, la cruzimea oamenilor, apoi la bunătatea, tot a oamenilor ”

Moldova, Jazgul Orozova, septembrie 2020

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Jazgul Orozova.

Născută pe 1 august, 1994, în Kyrgyzstan, Jalal - Abad. Amfacut studiile în Științe de Sănătate și Kinetoterapie în Nashville, ȚN, SUA. A lucrat că specialist în tulburări de spectru autist și Wellness Coaching. În prezent activează în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.

Luni

Așternutul șifonat, cafeaua, pâinea prăjită, șamponul cu aromă de miere și lapte de migdale. Ușa.

Pe lângă emailuri, call-uri, adunări, luni este și o zi de cumpărături în centrul nostru. Mergem la Kaufland. Multe din noile beneficiare nu au fost niciodată la magazine mai mare decât o alimentară. Le privesc cum se bucură de niște lucruri simple. Mă bucur împreuna cu ele.

Facem cumpărături pentru 12 persoane. Centrul e plin. Frigiderul nu-l putem lăsă gol.

De patru zile de când s-au mutat, am făcut deja trei tripuri pe la Metro și Kaufland.

Pe la orele 21 descarcăm pachetele și încărcăm frigiderul. Mission Accomplished.

Marți

În bucătărie, cea mai matinală beneficiara, se așază lângă mine stângace.

Mă simt măsurată. Îi zâmbesc. Cafeaua în liniștea dimineții face minuni.

Îmi țin strâns degetele de cafea în timp ce ea îmi spune povestea ei tristă. Simt noduri în gât. Ea își șterge fruntea, eu îmi șterg ochii.

Pe parcursul zilei mă gândesc la istoria de dimineață, la cruzimea oamenilor, apoi la bunătatea, tot a oamenilor. Mă gândesc la extreme, la antonimele care ne cresc, care ne formează. Corina are un caracter puternic și o lume interioară frumoasă. Ea își poarte cu demnitate crăpăturile din copilărie.

Azi nu trebuie de uitat să încheiem contractele, instalăm paturile și să reparăm mașina de spălat.

Din bucătărie de aude și glume că sunt mama și tată în centru.

Râdem împreună.

Mama și tată la orele 21:00 se apucă de emailuri și rapoarte financiare.

Miercuri

Mi se face brusc rușine de excese și mofturi

Ziua de miercuri o dedic Inițiativei Împreună Împotriva COVID - 19, o rețea de voluntari și voluntare, formată că răspuns a crizei pandemice. Din martie 23, 2020 până în prezent au continuat să livreze pachete alimentare, prânzuri și alte materiale necesare pentru a îngriji de nevoile celor vulnerabili. Activitățile din inițiativa îmi amintesc despre cât de privilegiată sunt. Iar după câteva ore în teren cu persoanele vulnerabile, care trăiesc în sărăcie, mi se face brusc rușine de excese și mofturi.

Toate doctoratele..., erudiția se duc pe apă sâmbetei dacă nu cultivăm bunătate în noi

Bunătatea e unicul lucru de care are nevoie umanitatea. Toate doctoratele, proiectele internaționale competitive câștigate și erudiția se duc pe apă sâmbetei dacă nu cultivăm bunătate în noi. La Inițiativa Împreună Împotriva COVID - 19 am cunoscut oameni frumoși la suflet printre care bunătatea crește că pâinea. I-am cunoscut online prin zecile de chaturi și ședințele care durau vreo 3 ore, mulți din ei după o zi plină în teren.

Aici am realizat că trilogia distopică „Jocul foamei” pare a fi mai aproape de realitate decât ficțiune în Moldova. Pe tărâmul nostru mioritic, unii încearcă să supraviețuiască cu câteva kg de orez pe lună sau doar să supraviețuiască, în timp ce, cei de la „Capitol” privesc de la tribunele lor și se prefac că iau măsuri “anticriza”

Responsabilitatea mea sunt donațiile și relațiile cu donatorii. Aici, am învățat multe despre cum se mestecă la noi conceptul de responsabilitate socială corporativă dar și despre implicarea individuală.

Azi compilez listele cu potențiali donatori, sun, trimit emailuri solicitând întâlniri și discuții în scopul stabilirii unor parteneriate. Oamenii care solicită ajutor sunt mulți. Nevoia este mare dar resursele sunt limitate.

La orele 18:30 avem ședința de last minute. Facem update-uri fiecare pe departamentul sau și planificăm următoarele activități.

Joi

Stau acasă. Încerc să am mai puține deplasări.

Între ședințe, emailuri, rapoarte, iau pauze. Îmi acordez strunele de la chitară și fac un pic de gălăgie. Gălăgia asta mă relaxează. Vecinii nu se supăra. Adică, nu cred că se supăra.

Seară deschid știrile.

Anxientățile sunt transmise chiar în direct. Contaminări. Decese. Mult zgomot din Parlament. Nunți. Proteste.

Citesc știrile să raportez discursul instigator la ură. Până când, discriminarea pe criteriu de sex/gen și apartenența politică sunt în top.

Ora 1 noaptea termin raportul Hate Speech Monitoring pentru luna August.

Vineri

Vineri începe la 6 dimineața cu cafeaua și o plimbare până la lacul Ghidighici.

Azi mergem pe un ritm mai lent. Planificate sunt filmări și discuții cu donatorii din State. Pe agendă mai sunt și întâlnirile cu beneficiarii și mulți biscuiți cu ciocolată.

Vineri seară, ceai cu iasomie, șampon cu aromă de miere și lapte de migdale, telefonul pe silențios, Orwell la pagină 89 jos lângă saltea.