„Indiferent când, cum, se termină războiul din Ucraina, a avut deja efecte pe termen lung pentru securitatea noastră'', a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg care a anunțat că Alianța elaborează acum planuri pentru desfăşurarea unei forţe militare permanente în țările din flancul estic. O forță care să fie capabilă să facă față unui atac, a spus Stoltenberg într-un interviu cu ziarul britanic Sunday Telegraph.
### Vezi și... ### Stoltenberg: NATO poate furniza armament Ucrainei pentru războiul cu Rusia timp de câţiva aniStoltenberg a mai spus că NATO se află „în mijlocul unei transformări fundamentale'' care va reflecta „consecinţele pe termen lung'' ale acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin.
Inițiativa nu este nouă, se discuta încă din martie despre această idee, de a trasforma prezenta prin rotație a trupelor NATO în țările membre din est într-una permanentă.
Ea o să cotravină acordurilor de securitate cu Rusia. Conform actului fondator al Consiliului NATO-Rusia, Alianţa s-a angajat să nu desfăşoare „forţe combatante substanţiale” în statele de pe flancul său estic.
În interviul cu Sunday Telegraph, Stoltenberg a atras atenția că această schimbare radicală de strategie este numai dovada că Alianța se adaptează, „lumea se schimbă, (...) NATO se schimbă.”
Stoltenberg a susținut și apelurile Ucrainei adresate aliaților occidentali, cum ar fi Germania, de a renunța la distincția dintre armele defensive și ofensive. Berlinul a exclus furnizarea de armament ofensiv la Kiev.
„Ucraina se apără acum împotriva unei invazii. Deci tot ceea ce face Ucraina este defensiv”, a argumentat Stoltenberg.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia nu va suspenda luptele în timpul negocierilor de pace