Jocuri politicianiste în plină criză

În Parlamentul de la București

Pe lângă lipsurile de tot felul, pe lângă răspândirea epidemiei de coronavirus în spitale și îmbolnăvirea multor cadre medicale, pe lângă criza economică deja instalată și din care îi va fi greu să iasă, România se confruntă cu o dificultate majoră, rezultând din existența a două centre de putere: pe de o parte președintele Iohannis și guvernul liberal condus de Ludovic Orban, pe de alta parlamentul, dominat de social-democrați și de aliații lor. E o situație mai puțin obișnuită, întrucât „opoziția” e, de fapt, majoritară și poate bloca sau modifica inițiativele guvernamentale. Ca să vină în ajutorul celor care au rate la bănci, guvernul a propus o amânare a scadențelor și o eșalonare a datoriilor. PSD plusează și împinge termenul limită până pe 31 decembrie, iar apoi cere scutiri de taxe, impozite, ba chiar scutirea de la plata chiriilor și a utilităților. Această escaladă populistă înseamnă în realitate praf aruncat în ochii naivilor: nici băncile nu pot rezista multă vreme lucrând în pierdere, nici economia nu se poate redresa dacă statul nu are bani pentru investiții.

Ofensiva pesedistă are un scop precis, pe care trioul Ciolacu (PSD) – Tăriceanu (ALDE) – Ponta (Pro România) îl formulează de câte ori au ocazia: dărâmarea guvernului Orban și formarea unui guvern „de uniune națională”, dar – atenție ! – un guvern de tehnocrați, nu de politicieni. Este evident că „opoziția” nu vrea să-și asume guvernarea în condițiile actuale și optează pentru un executiv alcătuit din tehnocrați, deși se știe bine ce piedici i s-au pus, în 2016, guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș. Așa că demersul pesediștilor este în egală măsură demagogic și iresponsabil.

Se întreține în chip deliberat, totodată, un climat de nesiguranță și de neîncredere în capacitatea guvernului de a face față crizei și de a găsi soluții economice eficiente. Este pusă insistent pe tapet tema majorării pensiilor cu 40%, majorare ce urma să aibă loc în toamnă. Impusă de fostul guvern PSD, legea pensiilor a fost asumată de către liberali înainte de izbucnirea epidemiei. Majorarea era, din start, nerealistă, dar acum devine de-a dreptul himerică. Oricum, orice discuție pe acest subiect este în momentul de față neavenită și prematură, furnizând însă materie primă propagandei pesediste. Iar dacă – lucru foarte probabil – pensiile nu se vor mări cu 40%, PNL va plăti oalele sparte pe când PSD va câștiga voturi la următoarele alegeri.

A încerca să tragi profit electoral speculând o situație de criză, când viețile oamenilor sunt în pericol, iată un exemplu tipic de joc politicianist murdar.