Joe Biden a aprobat staționarea a 3000 de militari americani în țările din flancul estic al NATO

Președintele SUA, Joe Biden

Președintele american Joe Biden a aprobat staționarea a 3 mii de militari americani, forțe suplimentare, în țările din flancul estic al NATO pentru a le întări securitatea în fața amenințării ruse, care a masat în jur de 100 de mii de militari la granița sa cu Ucraina, relatează NYT.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că aceste trupe suplimentare, care vor fi trimise din Germania, în România și Polonia, vor asigura securitatea țărilor NATO, dar nu vor fi trimise să lupte în Ucraina, în eventualitatea unui atac rusesc.

„Nu sunt staționări permanente. Sunt manevre prin care răspundem la actualele provocări de securitate. Mai mult, aceste forțe nu vor lupta în Ucraina. Ei vor asigura apărarea solidă a aliaților noștri NATO” a precizat John Kirby la Washington.

În România vor fi trimiși, din Germania, o mie de militari, care se vor adăuga celor 900 staționați deja acolo.

„Este o forță concepută pentru a descuraja agresiunea și a îmbunătăți capacitățile noastre defensive în statele aliate din prima linie” a mai spus Kirby, care a ținut să precizeze că suplimentarea prezenței militare americane se face „la invitația expresă a guvernului român."

Totodată, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a salutat anunțul Franței că va trimite militari în România, în cadrul forței NATO.