Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev

Președintele american Joe Biden (centru) alături de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și soția acestuia, Olena Zelenska la Kiev, 20 februarie, 2023

Președintele american Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev, cu doar câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei în această țară. Fotografiile de pe rețelele de socializare îl arată pe Biden întâlnindu-se cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în centrul capitalei ucrainene pe 20 februarie, după ce s-au auzit sirenele de raid aerian. Nu au fost înregistrate atacuri cu rachetă și nici raiduri aviatice după alertă.

Vizita este un „semn extrem de important de susținere pentru toți ucrainenii", a declarat Zelenski despre vizită. „În timp ce lumea se pregătește să marcheze împlinirea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit și de nezdruncinat față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Biden într-o declarație care marchează această oprire neanunțată în drumul său spre Polonia.

„Când Putin și-a lansat invazia în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat. El a crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înșelat amarnic”.

"El [președintele rus Vladimir Putin] se bazează pe faptul că nu rămânem uniți... El a crezut că poate supraviețui mai mult decât noi. Nu cred că se gândește la asta acum. Dumnezeu știe la ce se gândește, dar nu cred că se gândește la asta ", a adăugat Biden.

Biden a adăugat că va anunța, de asemenea, o altă livrare de „echipamente militare esențiale” către Ucraina, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea ucrainenilor de bombardamentele aeriene. La sfârșitul acestei săptămâni, el a spus că Washingtonul va anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor „care încearcă să se ajute în secret sau să alimenteze mașina de război a Rusiei”.

Nu sunt cunoscute circumstanțele deplasării președintelui american la Kiev. Speculațiile că va face o astfel de oprire au fost numeroase, dar mulți au crezut că este doar un proiect care nu va fi aplicat în practică, având în vedere că nici Ucraina și nici aliații săi nu au control asupra spațiului aerian în care Biden trebuia să zboare.

Detaliile privind modul în care a ajuns Biden au fost foarte limitate, dar AP a citat Casa Albă spunând că „o comunicare de bază cu rușii a avut loc pentru a asigura oprirea atacurilor” cu puțin timp înainte de vizita lui Biden, într-un efort de a evita orice eroare de calcul care ar putea aduce cele două țări într-un conflict direct.

Vizita are loc în timp ce forțele rusești continuă să bombardeze poziții militare și așezări civile în estul și sudul Ucrainei, în ciuda a ceea ce președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia a înregistrat pierderi „extraordinar de semnificative” în zonele-cheie disputate din regiunea Donețk.

Rusia a efectuat 10 atacuri cu rachete și 25 de raiduri aeriene în estul regiunii Luhansk și Donețk, precum și în sudul regiunii Zaporojie, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic, adăugând că au fost, de asemenea, înregistrate 62 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete de-a lungul liniei frontului.

### Vezi și... ### Zelenski: Armata rusă a înregistrat pierderi „extraordinar de importante” la Bahmut și Vuhledar

„Inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Șahtar", a precizat acesta. Statul Major General a mai spus în bombardamente au fost uciși sau răniți mai mulți civili, fără a oferi detalii. Statul Major a avertizat că amenințarea unor lovituri rusești rămâne ridicată în toată Ucraina.

La 19 februarie, Zelenski a declarat că forțele sale au provocat pierderi „extraordinar de semnificative” armatei ruse în luptele din Donețk, în jurul orașelor Bahmut și Vuhledar, oraș aflat aproape de linia de demarcație între teatrele de est și sud ale războiului. „Situația este foarte dificilă”, a adăugat Zelenski în discursul video la 19 februarie.

Imaginile cu drone militare ucrainene postate săptămâna trecută par să arate că rușii au pierdut aproape 30 de vehicule blindate, inclusiv tancuri și vehicule de luptă de infanterie, în luptele din jurul Vuhledar, care avea o populație de aproximativ 14.000 de locuitori înainte de război.

Your browser doesn’t support HTML5

„Nu sunt mercenarii Wagner, ci armata rusă”. Cum rezistă forțele ucrainene în fața ofensivei ruse de la Vuhledar

Se pare că și Ucraina a suferit pierderi grele, dar niciuna dintre părți nu a furnizat cifre privind numărul propriilor pierderi, iar afirmațiile de pe câmpul de luptă sunt dificil de verificat în mod independent.

În timpul discursului său video nocturn anterior din 18 februarie, Zelenski a declarat că Kievul a „primit semnale puternice din partea partenerilor noștri și promisiuni concrete că Rusia va fi trasă la răspundere pentru agresiunea și teroarea împotriva Ucrainei". El a adăugat că angajamentele se referă nu doar „la răul pe care Rusia l-a adus de la 24 februarie când a lansat invazia în curs de desfășurare a Ucrainei,” ci în toată perioada de după 2014, referindu-se la ocuparea de către Moscova a regiunii ucrainene Crimeea și la încurajarea unui război separatist în unele părți din estul Ucrainei.

### Vezi și... ### Rusia continuă ofensiva în estul Ucrainei, deși Kievul susține că i-a produs pierderi „extraordinare”