Criza din Ucraina: Biden se consultă cu partenerii europeni și pune 8.500 de militari în alertă

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, 25 ianuarie 2022

Președintele american Joe Biden a purtat convorbiri prin videoconferință cu liderii principalelor puteri europene, la 24 ianuarie, spunând ulterior că Statele Unite și aliații săi sunt în acord deplin cu privire la abordarea amenințării militare exercitate de Rusia la granițele Ucrainei. „Am avut o întâlnire foarte, foarte, foarte bună - unanimitate totală cu toți liderii europeni”, le-a spus Biden jurnaliștilor după discuții.

La întâlnire au participat liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, șefii Consiliului și Comisiei Europene și NATO. Potrivit unui comunicat al premierului britanic, Boris Johnson, s-a mai convenit că, „în cazul în care ar avea loc o nouă incursiune a Rusiei în Ucraina, aliații trebuie să adopte răspunsuri rapide, inclusiv un pachet de sancțiuni fără precedent”.

### Vezi și... ### UE trebuie să țină legături strânse cu toți partenerii, în special Georgia și Moldova

Aliații din țările NATO au declarat mai devreme că își aduc forțele în regim de așteptare și își întăresc prezența în Europa de Est, pe fondul îngrijorărilor cu privire la concentrarea de forțe ruse în apropierea Ucrainei. NATO a spus că Danemarca, Spania, Franța și Olanda plănuiesc sau iau în considerare trimiterea de forțe în Europa de Est. Statele Unite au declarat că pun 8 500 de militari în „alerta sporită”.

Rusia neagă orice intenție de invadare și acuză Statele Unite și aliații lor de faptul că ar tensiona situația.

### Vezi și... ### Moscova respinge în continuare speculațiile că ar intenționa să atace Ucraina