Președintele american Joe Biden a îndemnat liderii lumii să se ridice la înălțimea provocării schimbării climei, spunând că nu mai e timp de ezitări și certuri pe tema pericolelor cu care se confruntă planeta. „Glasgow trebuie să fie startul unei decade a ambiției”, le-a spus Biden liderilor mondiali în remarci rostite luni la summitul COP26 din Scoția. El a adăugat că „catastrofa crescândă” a schimbărilor climaterice cuprinde în sine „ocazii incredibile” pentru „o investiție generațională” în economiile lumii.
Biden a spus de asemenea că vrea să facă mai mult ca să ajute alte țări să combată încălzirea planetară și a cerut scuze pentru retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, prin decizia predecesorului său, Donald Trump.
Cancelarul german Angela Merkel, aflată la capăt de mandat, a spus la rândul ei că lumea are nevoie de o „transformare cuprinzătoare” a felului cum trăiesc și muncesc oamenii, dacă vrea să oprească încălzirea globală. Premierul Spaniei, Pedro Sánchez a spus tot la Glasgow că țara lui are de gând să cheltuiască mult mai mult pentru combaterea încălzirii globale, inclusiv ajutând financiar țările mai sărace.
Ce este COP26
COP = Conferința Partenerilor, summit pentru combaterea schimbărilor climatice, organizată de Națiunile Unite.
COP26 = a 26-a Conferință ONU pe tema schimbărilor climatice
Summitul din 31 octombrie – 12 noiembrie 2021, de la Galsgow, este prezidat de Marea Britanie.
Scopul conferinței este de a ajunge la o înțelegere care să mențină încălzirea globală la maximum 1,5C.
Participă circa 200 de țări. Vor fi prezenți în jur de 120 de lideri mondiali, între care președintele Statelor Unite, Joe Biden.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin nu va participa. Nu este așteptată nici prezentța președintelui Chinei, Xi Jinping dar Beijing-ul a lăsat de înțeles că planurile s-ar putea schimba.
Casa Regală a Marii Britanii va fi reprezentată de Prințul moștenitor Charles și fiul său William.
Va fi prezentă și activista suedeză pentru protejarea climei, Greta Thunberg, al cărui protest individual (refuza să meargă la școală vinerea, pentru a protesta în fața Parlamentului de la Stockholm) a inițiat mișcarea „Fridays For Future”.
La COP26 au fost eliberate în total 250 de mii de acreditări (BBC).
Oamenii de știință spun că limitarea încălzirii la 1,5C ar necesita ca emisiile globale să scadă cu 45% până în 2030 față de nivelurile din 2010 și să ajungă la zero net până în 2050.
Este ceea ce s-a decis în 2016, când au intrat în vigoarea Acordurile de la Paris.
Angajamentele actuale ale țărilor ar duce însă la creșterea emisiilor cu 16% până în 2030.
Se așteaptă ca țările dezvoltate să doneze în jur de 100 de miliarde de dolari, pentru a sprijini economiile națiunilor sărace în această tranziție.