Joe Biden, acuzat de „trucuri electorale” cu banii pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden

Republicani din Congres critică cererea administrației Biden de a oferi un ajutor suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 12 miliarde de dolari, punând sub semnul întrebării momentul ales, în preajma alegerilor pentru Congres.

Your browser doesn’t support HTML5

Joe Biden, acuzat de „trucuri electorale” cu banii pentru Ucraina

Ei susțin că democrații o fac acum, știind că unii republicani vor vota împotrivă, pentru că doresc să știe cum vor fi cheltuiți banii și atunci când asta se va întâmpla – continuă argumentul republican – partidul va fi acuzat de democrați de izolaționism și sprijin pentru Vladimir Putin.

Deputatul republican Andy Biggs, din Arizona îl acuză pe Biden de trucuri electorale de natură să lovească în interesele Americii „pe termen scurt și lung”. Anumiți republicani susțin că această manevră vine intenționat după ce președintele a caracterizat mișcarea MAGA, care-l sprijină pe Trump drept extremistă și un pericol la adresa democrației.

### Vezi și... ### Biden: „În numele poporului american, felicit poporul ucrainean de Ziua Independenței”

Scott Perry, deputat conservator spune că „în ultimele cinci săptămâni, guvernul federal a descins la locuința fostului președinte, a anulat datorii legate de studii superioare și în același timp președintele a spus că jumătate din țară este semi-fascistă”. El a adăugat „Momentul ales este foarte semnificativ politic, așa cum stau lucrurile și cu noua cerere de ajutor pentru Ucraina”.

În mai, Congresul a aprobat o altă tranșă de ajutor de 40 de miliarde de dolari

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a reiterat că cererea vizând aprobarea noului ajutor se bazează doar pe ceea ce Ucraina are nevoie pentru a respinge agresiunea rusă. Șeful executivului american a cerut Congresului să aprobe până la 30 septembrie 11.7 miliarde de dolari, ajutor militar și economic pentru Ucraina. În mai, Congresul a aprobat o altă tranșă de ajutor de 40 de miliarde de dolari. Pe ansamblu, la vremea respectivă, 57 de deputați și 11 senatori republicani au respins cererea de acordare de ajutor, mulți susținând că nu există suficiente mecanisme care să permită supravegherea folosirii ajutorului și evitarea unor practici corupte. O încercare a republicanilor din Senat de a crea o funcție de inspector general, care să supravegheze folosirea ajutorului a fost respinsă de democrați.

Liderul majorității democrate din Senat Chuck Schumer a spus la vremea respectivă că pare din ce în ce mai clar că ceea ce a denumit „republicanii MAGA” se află pe o poziție similară lui Donald Trump de slăbiciune față de Putin. Republicani se tem că Biden le întinde acum o capcană similară, chiar înainte de importantele alegeri din noiembrie.

### Vezi și... ### Experți americani despre reacția Americii la agresiunea rusă în Ucraina