Președintele Joe Biden ar putea să recunoască masacrul armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial drept genocid, scrie New York Times , pe fondul cererilor in acest sens avansate de 100 de congresmeni americani.
Recunoașterea, promisă de Biden în timpul campaniei sale prezidențiale pentru alegerile pe care le-a câștigat din noiembrie, va fi în mare măsură simbolică, dar este probabil să intensifice tensiunile deja mari cu Turcia – membra a NATO. (Camera Reprezentanților a adoptat de mai multă vreme o decizie în această privință, vezi AICI.)
Se așteaptă ca Biden să folosească cuvântul „genocid” ca parte a unei declarații ce ar urma să fie făcută sâmbătă, 24 aprilie, când au loc comemorările anuale de Ziua Memorării Genocidului Armenesc în întreaga lume, au declarat pentru Reuters și The New York Times surse familiare cu această chestiune.
„Am înțeles că a luat decizia și va folosi cuvântul genocid în declarația sa de sâmbătă", a declarat o sursă pentru Reuters.
Cu toate acestea, alte surse au avertizat că, având în vedere importanța legăturilor bilaterale ale Statelor Unite cu Turcia, Biden ar putea alege în continuare să renunțe, în ultimul moment la folosirea termenului de „genocid”. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat Casa Albă că recunoașterea ar „dăuna” legăturilor americano-turce.
Un grup bipartizan format din peste 100 de membri ai Camerei Reprezentanților a semnat ieri o scrisoare către președintele Biden prin care îi solicita să devină primul președinte american care recunoaște în mod oficial uciderea sistematică și deportarea armenilor ca un act de genocid.
Initiațiva a fost condusă de reprezentantul democratic Adam Schiff din California.
„Tăcerea rușinoasă a guvernului Statelor Unite asupra faptului istoric al genocidului armean a durat prea mult timp și trebuie să se termine”, au scris congresmanii în scrisoarea lor „Vă îndemnăm să vă îndepliniți angajamentele și să spuneți adevărul.”
Biden, în calitate de candidat la alegerile prezidențiale de anul trecut , a promis în aprilie 2020 că, dacă va fi ales, va recunoaște genocidul armean, spunând că „tăcerea înseamnă complicitate”, dar nu a dat un termen pentru îndeplinirea promisiunii.
În timpul și imediat după Primul Război Mondial, turcii otomani au ucis sau deportat până la 1,5 milioane de armeni - o minoritate creștină din imperiul predominant musulman. Mulți istorici și alte națiuni consideră că a fost vorba de un genocid.
Turcia se opune folosirii cuvântului genocid pentru a descrie crimele. Ankara susține că decesele au fost mai degrabă un rezultat al conflictelor civile decât un efort planificat al guvernului otoman de anihilare a armenilor. De asemenea, Turcia susține că au murit mai puțini armeni decât susțin armenii.