SUA: administrația Biden începe să se ocupe activ de relația cu principalul rival strategic, China

În decembrie 2013, vicepreșeedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jingping la Beijing.

Preşedintele american, Joe Biden, a discutat miercuri pentru prima dată cu omologul său chinez, Xi Jinping, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu situaţia din Hong Kong şi soarta minorităţii musulmane uigure. În cursul conversaţiei telefonice, care a avut loc la trei săptămâni după instalarea sa la putere, Joe Biden şi-a exprimat „profunda îngrijorare" cu privire la practicile economice „neloiale şi coercitive" ale Beijingului, represiunea din Hong Kong şi „încălcările drepturilor omului" în Xinjiang, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre pandemia de COVID-19 şi „provocările comune" în domeniul securității sanitare mondiale şi despre schimbările climatice.

Potrivit experţilor, peste un milion de uiguri sunt ori au fost închişi în lagăre de reeducare politică din Xinjiang.

Beijingul respinge termenul "lagăre" şi susţine că sunt centre de formare profesională, destinate să asigure un loc de muncă populaţiei şi, prin urmare, să o ţină la distanţă de extremismul religios.

Într-un interviu difuzat duminică la CBS, Joe Biden a avertizat că rivalitatea dintre Statele Unite şi China va lua forma unei „competiţii extreme", asigurând totodată că vrea să evite un „conflict" între cele două ţări.

Un înalt responsabil al administraţiei, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a reafirmat miercuri că taxele vamale asupra produselor chineze introduse de administrația Trump rămân în vigoare deocamdată, în aşteptarea unei reexaminări a strategiei comerciale americane.

„Vor fi schimbări în politica noastră comercială faţă de China, dar acestea nu sunt imediate şi între timp nu eliminăm taxele vamale", a adăugat el, subliniind dorinţa Casei Albe de a dezvolta această strategie „împreună cu aliaţii".

Tot miercuri, preşedintele Biden, a anunţat crearea unui grup de lucru la Pentagon pentru a elabora strategia de adoptat în faţa Chinei, pe care Statele Unite o consideră adversarul strategic numărul unu.

Alcătuit din 15 consilieri civili şi militari, grupul va avea la dispoziţie patru luni pentru a prezenta recomandările sale ministrului Apărării, Lloyd Austin. Va fi condus de un fost consilier diplomatic al lui Joe Biden, specializat în China, Ely Ratner. Administrația Biden a trimis deja mai multe avertismente Beijingului legate de expansionismul său în Marea Chinei.

Joe Biden i-a reamintit, astfel, luna trecută, premierului japonez Yoshihide Suga „angajamentul de neclintit" al Statelor Unite de a proteja Japonia, inclusiv arhipelagul nelocuit Senkaku, numit Diaoyu în chineză şi revendicat de Beijing.