Joe Biden gândește o strategie pentru a face dificil un atac al Rusiei asupra Ucrainei

Președintele SUA, Joe Biden

Președintele american Joe Biden a spus că elaborează inițiative ample pentru a face ” foarte, foarte dificil ” un eventual atac al Rusiei asupra Ucrainei pe fundalul îngrijorărilor sporite occidentale cu privire la intențiile Moscovei, după ce importante dispozitive armate rusești au fost amplasate în apropierea graniței cu Ucraina.

### Vezi și... ### Blinken îl avertizează pe Lavrov să aleagă calea diplomației în Ucraina

O teleconferință între președintele american si cel al Rusiei, Vladimir Putin, ar putea avea loc zilele următoare după cum au confirmat ambele părți pe 3 decembrie. Washingtonul și Kievul spun că Moscova a amplasat zeci de mii de soldați în apropierea graniței cu Ucraina și poate plănui o ofensivă chiar în luna ianuarie. Unii analiști spun că Rusia se străduiește să obțină concesii din partea Statelor Unite și a aliaților săi cu privire la probleme precum extinderea NATO spre est și transporturile de arme către Ucraina.

### Vezi și... ### Lloyd Austin: SUA își va coordona la nivel internațional orice răspuns la acțiunile Rusiei față de Ucraina

Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014 și îi sprijină pe separatiștii din estul Ucrainei într-un război care a provocat peste 13.200 de morți în ultimii șapte ani. "Ceea ce fac este să pun laolaltă ceea ce cred că este cel mai cuprinzător și semnificativ set de inițiative pentru a-i face foarte, foarte dificil domnului Putin să meargă mai departe și să facă ceea ce oamenii sunt îngrijorați că va face", a declarat Biden, fără a intra în detalii.

Președintele american a spus și că administrația sa este în „contact permanent ” cu Ucraina și aliații europeni cu privire la evoluția situației de pe teren. O relatare a cotidianului Washington Post din 3 decembrie citează un oficial american și un document de informații neclasificat, care spune că Rusia ar putea plănui o ofensivă pe mai multe fronturi care să implice până la 175.000 de soldați încă de la începutul anului viitor.

### Vezi și... ### Antony Blinken: SUA sunt îngrijorate de „probe” că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei