Joe Biden: nu e sigur că Rusia a cucerit orașul-port ucrainean Mariupol

Blocuri de locuințe distruse de bombardamentele rusești la Mariupol. În fundal uzina siderurgică Azovstal, 19 aprilie 2022

Președintele american Joe Biden afirmă că nu esigur că Rusia a cucerit orașul-port Mariupol, așa cum susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Nu este evident că ar controla Mariupol. Nu există încă nicio dovadă că Mariupol ar fi căzut complet” spus Biden la Washington.

Moscova a declarat orașul „eliberat” după aproape două luni de asediu, în ciuda faptului că în combinatul siderurgic Azovstal din port mai sunt baricadați sute de luptători ucraineni.

### Vezi și... ### Azovstal: cum arată combinatul unde se dă ultima bătălie pentru Mariupol

Președintele american i-a cerut lui Putin să permită intrarea în Ucraina a convoaielor cu ajutoare umanitare și evacuarea celor asediați în combinatul Azovstal.

Totodată, Biden a confirmat cel de al doilea pachet de ajutoare militare pentru Ucraina, în valoare de încă 800 de milioane de dolari. Într-un discurs televizat privind situația din Ucraina, Biden a precizat că noul ajutor include piese de artilerie grea, zeci de obuziere, muniție și drone tactice.

„Sutem într-un moment critic, forțele ruse se pregătesc de următoarea fază a acestui război” iar Statele Unite și aliații săi trebuie să profite de acest răgaz pentru a dota forțele ucrainene cu echipamentul de care au nevoie „pentru a-și apăra națiunea”.

### Vezi și... ### Mariupol: un punct strategic „distrus din temelii”