Joe Biden: Riscul unui „Armagheddon” nuclear este ridicat

Forțele ucrainene continuă contraofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate de Moscova, provocând forțelor ruse o serie de înfrângeri care l-au determinat pe președintele american Joe Biden să avertizeze că amenințarea Kremlinului de a folosi arme nucleare este cea mai mare din ultimele șase decenii.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut amenințări abia voalate că ar putea folosi arsenalul nuclear în Ucraina, iar Biden a declarat presei americane pe 6 octombrie că Putin „nu glumește”. „Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armageddonului de pe vremea [președintelui american John F.] Kennedy[ și a crizei rachetelor cubaneze]” din 1962, a declarat Biden la New York, adăugând că „încercăm să ne dăm seama care este rampa de ieșire a lui Putin”. În 1962, Statele Unite sub conducerea lui Kennedy și Uniunea Sovietică sub conducerea liderului său, Nikita Hrușciov, au fost aproape de a folosi arme nucleare din cauza prezenței rachetelor sovietice în Cuba.
Săptămâna trecută, Rusia a încorporat oficial patru regiuni ucrainene pe care le controlează doar parțial, decizie care încălcă flagrant dreptul internațional, iar Putin, care împlinește 70 de ani pe 7 octombrie, a declarat că Moscova va considera atacurile ucrainene asupra acestor regiuni ca fiind atacuri asupra Rusiei însăși și va folosi toate mijloacele pentru a le apăra.

Măsura a fost luată pe fondul unei contraofensive rapide a trupelor ucrainene, președintele Volodimir Zelenski anunțând pe 6 octombrie mai multe victorii în Herson, una dintre cele patru regiuni revendicate de Moscova. „Mai mult de 500 de kilometri pătrați au fost eliberați de ocupanții ruși numai în regiunea Herson" de la începutul lunii, a anunțat Zelenski în discursul său nocturn. Hersonul, regiune cu o populație estimată înainte de război la aproximativ un milion de persoane, a fost cucerită la început și fără probleme de trupele Moscovei după invazia lansată la 24 februarie.