Joe Biden se întâlnește cu refugiați ucraineni în estul Poloniei

Președintele Statelor Unite Joe Biden coborând din Air Force One la sosirea în Polonia pe aeroportul din apdopiere de Rzeszow, 25 martie 2022.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a aterizat vineri la un aeroport militar din estul Poloniei, ca să vadă cu ochii lui eforturile de ajutorare a refugiaților ucraineni și să discute cu militarii americani angajați în întărirea flancului estic al NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia. Prima vizită a lui Biden a fost la baza aeriană poloneză Rzeszow, unde sunt staționați militari dintr-o divizie americană aeropurtată.

Programul vizitei lui Biden în Polonia a fost decalat după ce avionul care-l ducea spre Rzeszow pe președintele polonez Andrzej Duda a fost nevoit să revină la Varșovia, din motive tehnice. Duda s-a îmbarcat apoi în alt avion, îndreptându-se spre estul țării sale, iar oficialii au spus că șeful statului polon nu s-a aflat niciun moment în pericol. Odată ce doi lideri s-au întâlnit, Biden a spus că lucrul cel mai important în prezent este ca „democrațiile să rămână unite”.

În ajun, la Bruxelles, Biden spunea că vizita lui în Polonia va demonstra hotărârea Statelor Unite de a ajuta țări ca Polonia în găzduirea refugiaților ucraineni, inclusiv prin transferarea unora dintre ei peste ocean. În cursul serii de vineri, Biden are programate la Varșovia convorbiri cu președintele polonez Duda, iar sâmbătă urmează să țină ceea ce Casa Albă a anunțat ca un „discurs important”.