Președintele american Joe Biden spune că președintele Vladimir Putin a făcut un calcul greșit înainte de a invada neprovocat Ucraina și când nu a crezut că țările occidentale vor sprijini în mod unit sancțiunile împotriva Rusiei și înarmarea forțelor ucrainene.
Vorbind la o conferință de presă la Bruxelles în urma unui summit extraordinar al NATO pe 24 martie, la o lună de la începutul invaziei rusești în Ucraina, Biden a spus că această invazie doar a întărit unitatea în cadrul Alianței Nord Atlantice, al Uniunii Europene și al țărilor G7.
„NATO nu a fost niciodată mai unită decât este astăzi. Putin obține exact opusul a ceea ce intenționa ca urmare a intrării sale în Ucraina”, a spus președintele Statelor Unite.
### Vezi și... ### Summitul extraordinar NATO: o nouă realitate securitarăȚările din NATO și alți aliați au impus Rusiei sancțiuni aspre, paralizând rubla și economia rusă. Dar UE nu a mers încă până la interzicerea importurilor de petrol și gaze naturale din Rusia, așa cum au făcut Statele Unite, care sunt actualmente cel mai mare producător din lume.
Biden a mai avertizat că NATO va răspunde dacă Rusia folosește arme chimice în Ucraina, iar natura acestui răspuns va „depinde de natura utilizării” de către Moscova a acestor arme.
Președintele american crede și că Rusia ar trebui exclusă din G20, grupul principalelor economii ale lumii. „Răspunsul meu este da, depinde de G20”, a spus Biden, întrebat dacă Rusia ar trebui eliminată din acest grup.
El a sugerat că, în cazul în care țări ca Indonezia și altele nu sunt de acord cu excluderea Rusiei, la lucrările G20 trebuie să fie admisă și Ucraina.
Ceva mai devreme, liderii NATO au convenit să ofere sprijin suplimentar prin furnizarea de provizii militare Ucrainei, echiparea ei cu sisteme antitanc, de apărare aeriană și drone.
### Vezi și... ### Cum a reinventat Putin OccidentulÎntr-un mesaj video adresat aliaților înainte de summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor NATO „asistență militară fără restricții”. Ucraina așteaptă ca NATO să-i ofere măcar 1% din toate tancurile și avioanele sale, a spus Zelenski. El a deplâns faptul că Occidentul se abține, chiar dacă Ucraina a arătat într-o lună de lupte că este puternică și a demontat miturile despre armată rusă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat după summit-ul extraordinar al Alianței, că participanții cer Chinei să se abțină să sprijine Rusia în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.
Ca răspuns la o întrebare despre conversația sa cu președintele chinez, Xi Jinping, de vinerea trecută, președintele Biden a spus în conferința de presă: „I-am vorbit clar [lui Xi]. Nu am amenințat, dar i-am spus clar pentru a mă asigura că a înțeles consecințele dacă va ajuta Rusia”. „Cred că China înțelege că viitorul său economic este mult mai strâns legat de Occident decât de Rusia”, a mai spus președintele american.
Ministerul de Finanțe al Statelor Unite și Departamentul de Stat au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de companii rusești din domeniul apărării, a 328 de membri ai Dumei de Stat și a directorului executiv al Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, dar și a altor entități bancare.
De asemenea, a fost suplimentată cu 800 de milioane de dolari asistența de securitate americană pentru Ucraina, ridicând la un miliard valoarea totală a ajutorului american acordat Ucrainei în ultimele două săptămâni și la peste două miliarde de dolari din martie trecut.
### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 29