Joe Biden: Statele Unite vor interveni militar pentru a proteja Taiwanul, dacă este atacat

Președintele Joe Biden la conferința de presă comună cu premierul niopon Fumio Kișida, Palatul Akasaka, Tokio, 23 mai 2022.

Președintele american Joe Biden a avertizat că China „să nu se joace cu focul” în Taiwan și a declarat, fără nici o ambiguitate, că Statele Unite vor interveni militar pentru a proteja insula dacă este atacată.

Vorbind în Japonia, Biden a părut să contrazică din nou linia tradițională a politicii americane față de problema taiwaneză, deși Casa Albă s-a grăbit să precizeze imediat că declarația președintelui este în conformitate cu această politică.

Biden a făcut o paralelă între Taiwan și invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a provocat o reacție furioasă din partea Beijing-ului.

Biden este în primul său turneu în Asia în calitate de președinte al Statelor Unite, vizitând aliații regionali.

Președintele și-a prefațat remarcile de la Tokio spunând că politica SUA față de Taiwan „nu s-a schimbat”. Dar comentariile de luni sunt pentru a doua oară în ultimele luni în care a declarat fără echivoc că America ar apăra Taiwanul în cazul unei agresiuni chineze.

În trecut, poziția administrațiilor americane a fost mult mai vagă.

China consideră Taiwan-ul o provincie separatistă, care trebuie reunificată cu restul țării.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a insistat: „Taiwan-ul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei... nu există loc de compromis sau concesii. (...) Chestiunea Taiwanului și problema Ucrainei sunt fundamental diferite. A le compara este absurd. Îndemnăm încă o dată Statele Unite să respecte principiul unei singure Chine”.

Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar îi vând arme ca parte a legislației care stabilește parametrii relațiilor cu Taiwan și care precizează că America trebuie să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

Washington-ul nu numai că are legături diplomatice cu China, dar recunoaște și principiul unei „singure Chine”, al unui singur guvern chinez.