Josep Borrell la Chișinău, cu un mesaj de „sprijin deplin”

Josep Borell la dezbaterea specială a Parlamentului European consacrată răspunsului UE fașă de invadarea Ucrainei de către Rusia, Bruxelles, 1 martie 2022

Șeful politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Josep Borrell, vizitează miercuri Chișinăul, pe fondul preocupărilor privind soarta vecinilor estici ai blocului cu 27 de membri în condițiile invaziei rusești din Ucraina.

Serviciul de presă UE a anunțat că Borrell va fi însoțit de comisarul pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhely, iar vizita are scopul de a „sublinia sprijinul deplin al Uniunii Europene pentru Moldova în contextul invaziei rusești din Ucraina”.

Borrell și Varhely se întâlnesc cu președinta Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavrilița și cu ministrul de externe Nicu Popescu, și vizitează de asemenea un centru de găzduire a refugiaților ucraineni.

Din cauza închiderii spațiului aerian moldovean pentru zborurile civile, șeful politicii externe și de securitate europene va sosi cu avionul la Iași, iar apoi va călători cu mașina la Chișinău, au spus Europei Libere surse moldovene.

În comunicatul de la Bruxelles se mai spune că întâlnirea cu Maia Sandu va fi urmată de o conferință de presă comună ce va fi transmisă în direct de canalul de televiziune al instituțiilor UE EbS.

### Vezi și... ### De ce a decis R. Moldova să nu aplice sancțiunile UE împotriva Federației Ruse

Aceasta este prima vizită la Chișinău a lui Josep Borrell. Ea are loc la puțin timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat într-o încăpere baricadată, la Kiev, o cerere de aderare a țării sale la Uniunea Europeană, spunând că aderarea ar trebui să aibă loc imediat, printr-o „procedură specială” despre care nu a dat detalii.

Gestul lui Zelenski a fost salutat de mulți politicieni europeni, dar nu există deocamdată o reacție oficială la el din partea UE.

În ajunul vizitei la Chișinău, la o conferință de presă, Borrell a spus printre altele că Moldova are nevoie de asistență mai ales că este „una din țările în care credem că presiunile Rusiei vor crește în zilele următoare”. Borrell nu a dat detalii.