Josep Borrell: Spania, Irlanda și alte țări din UE vor recunoaște statul palestinian la 21 mai

Extinderea listei țărilor care recunosc Palestina ca stat vine pe fondul protestelor internaționale față de ofensiva militară israeliană din Gaza. În imagine: pancartă cu „Palestina liberă” în valenciană, la un protest studențesc la Valencia, Spania, pe 3 mai.

Spania, Irlanda și alte țări din Uniunea Europeană plănuiesc să recunoască statul palestinian la 21 mai, a spus șeful politicii externe UE, Josep Borrell, joi seară târziu, înaintea unui vot ONU privind calitatea de membră a Palestinei, programat pentru vineri.

Reuters amintește că premierul spaniol Pedro Sanchez a spus în martie că Spania și Irlanda, împreună cu Slovenia și Malta, sunt de acord să facă primii pași spre recunoașterea statului palestinian alături de statul Israel, ca soluție pentru o pace durabilă.

Borrell a confirmat joi că e vorba și de Slovenia, spunând că ar putea urma Belgia și alte țări europene.

Vineri, Adunarea Generală ONU ar urma să voteze în favoarea dorinței palestinienilor ca țara lor să devină membră a Națiunilor Unite.

Televiziunea publică irlandeză RTE a informat joi că Spania, Irlanda, Slovenia și Malta așteaptă votul de la ONU și au în vedere o recunoaștere în comun a statului palestinian, la 21 mai.

Din 1988, statalitatea palestiniană a fost recunoscută de 139 din cele 193 de țări membre în ONU.

În Europa, statul palestinian este recunoscut mai ales de țările din est, care au moștenit această relație de la fostele lor regimuri comuniste, în general pro-palestiniene și rezervate față de Israel.

Moldova și țările baltice sunt singurele foste republici sovietice care nu recunosc statul palestinian.

Actuala guvernare israeliană, de dreapta, condamnă orice nouă recunoaștere a statului palestinian, văzând-o ca o formă de sprijin pentru mișcarea Hamas, considerată teroristă inclusiv de UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News