Josep Borrell: Trebuie să ținem legături strânse cu toți partenerii, în special Georgia și Moldova

Josep Borrell, șeful diplomației europene. 13 iulie 2021. REUTERS/Pascal Rossignol/Pool

„Dacă diplomația eșuează, suntem foarte avansați în pregătirea unui răspuns la o potențială agresiune rusă” în Ucraina, a declarat luni, la Bruxelles, Josep Borrell, șeful diplomației europene, după o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană. „Cu siguranță, va fi o acțiune rapidă și hotărâtă, ilustrând unitatea nu doar din cadrul Uniunii Europene, dar la nivel internațional”, a asigurat Borrell care a menționat în acest context intenția UE de a trimite în Ucraina „o misiune care să sprijine reformarea forțelor armate”.

Borrell a vorbit și despre necesitatea de a menține relații și mai strânse cu toți partenerii UE, „în special cu Georgia și Moldova” pentru a întări mesajul că „sporirea rezilienței interne pe baza unor instituții democratice puternice este importantă pentru a face față amenințărilor externe. Pentru aceasta, încurajăm și Ucraina să contine reformele”, a mai spus Borrell la Bruxelles.

### Vezi și... ### În criza ucraineană, Germania mizează pe diplomație

Șeful diplomației europene a insistat însă că pentru moment nu ar exita niciun element nou care să justifice temerile că o invazie rusă în Ucraina ar fi iminentă.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Londra, serviciile de informații britanice declarau că ar exista indicii că Rusia ar intenționa să schimbe actuala conducere de la Kiev cu una promoscovită. Iar la Washington se așteaptă o schimbare majoră de strategie, după ce înalți funcționari ai Casei Albe au declarat că președintele Joe Biden ar putea lua acum în considerare opțiunea de a trimite totuși trupe în țările din flancul estic al NATO, în cazul unei agresiuni ruse în Ucraina.

### Vezi și... ### Cele cinci opțiuni ale Rusiei pentru a invada Ucraina și ce este un „Putin-Versteher”