Josep Borrell: UE va stabili o misiune de asistență militară pentru Ucraina

coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell, Praga 29 august 2022.

Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell.

Borrell prezidează reuniunea de marți și miercuri la care miniștrii apărării și de externe discută la Praga războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Există multe inițiative privind instrucția [militarilor ucraineni], dar nevoile sunt enorme și trebuie să ne asigurăm că aceste eforturi au coerență”, a spus Borrell după reuniunea miniștrilor apărării.

Miniștrii examinează rolurile pe care l-ar putea juca țările lor în instruirea militară a recruților ucraineni pe teritoriul UE.

Josep Borrell a mai făcut cunoscut că miniștrii apărării comunitari au discutat și modalitățile de a mări producția de armament, din moment ce Occidentul sprijină cu arme Ucraina după șase luni de război.

„Ne golim stocurile [militare]. Trimitem atâtea arme Ucrainei că trebuie să ne reîmprospătăm stocurile”, a spus Borrell.

Your browser doesn’t support HTML5

Josep Borrell: UE nu trebuie să „închidă ușa” tuturor rușilor

În cursul serii de marți și a doua zi dimineață miniștrii de externe din Uniunea Europeană dezbat o propunere de a impune restricții de viză cetățenilor ruși care vor să călătorească în UE pentru turism.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat Europei Libere că Bucureștiul se pronunță pentru limitarea a circulației cetățenilor ruși în Uniunea Europeană, în special în ce privește vizele pentru turism, „pentru că noi considerăm că turismul nu este un drept fundamental”.

„Dar pe de altă parte trebuie să lăsăm ușa deschisă pentru aceia care au nevoie să fie expuși valorilor europene, și pentru aceia care au nevoie de protecție pentru se opun regimului din Rusia”, a spus Europei Libere la Praga ministrul român de externe Bogdan Aurescu.