Judecătorii moldoveni vor putea scuti cetățenii de taxa pentru adresare în judecată

Reprezentanții opoziției au criticat introducerea taxei de timbru pentru că ar limita accesul la justiție pentru persoanele social vulnerabile.

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional faptul că taxa de timbru – o plată de 200 de lei pentru adresare în judecată – este obligatorie pentru toți fără excepții sau posibilitatea eșalonării. Ea a fost introdusă anul acesta și a atras critici din partea unor politicieni și juriști.

Judecătorii CC au examinat constituționalitatea legii privind taxa de timbru la ședința din 17 septembrie. Ei au comasat sesizările deputatului socialist Vlad Batrîncea cu cele ale judecătorului Victor Sandu, avocatului Andrei Briceag și administratorului de insolvabilitate Marcel Lungu.

La ședință, poziția lui Batrîncea a fost prezentată de colegul lui de partid, Victor Poleacov. El a declarat că taxa de timbru ar încălca dreptul la justiție a persoanelor social vulnerabile. Poleacov a spus că, potrivit unei cercetări a Expert-Group, doar în cursul anului 2023, numărul persoanelor care supraviețuiesc cu 54 de lei pe zi a crescut cu 20%. Potrivit lui, oamenii ar putea să renunțe la adresarea în judecată din nevoia de a economisi.

Judecătorul Sandu și avocatul Briceag au subliniat că introducerea taxei este necesară, dar ei nu sunt de acord că aceasta nu poate fi compensată de partea perdantă în proces. Victor Sandu a relatat că alte taxe judecătorești sunt achitate anume de cei care pierd procesul. El crede că, dacă persoana demonstrează în instanță că drepturile sale au fost încălcate, atunci are dreptul la compensarea tuturor cheltuielilor suportate pentru a obține dreptatea.

Andrei Briceag a spus judecătorilor că, unii dintre clienții săi sunt nevoiți să depună mii de adresări în judecată și de aceea le este complicat să achite taxa de timbru. Administratorul de insolvabilitate Marcel Lungu crede că reprezentanții profesiei lui sunt discriminați. El a explicat că, deși natura ocupației administratorilor de insolvabilitate îi obligă să se adreseze frecvent în instanță, ei nu au fost scutiți de plata taxei de timbru, așa precum s-a întâmplat în cazul executorilor judecătorești.

Reprezentanții guvernului și ai parlamentului au declarat la ședința CC că, în opinia lor, taxa de timbru ar fi constituțională. Ei au evidențiat că deja au fost introduse amendamente legislative pentru a scuti pe persoanele social vulnerabile de plata taxei de timbru.

Decizia privind taxa de timbru a fost luată pe 26 septembrie. Președinta CC, Domnica Manole, a spus că prevederea care stabilea imposibilitatea scutirii, amânării, eșalonării, restituirii sau compensării taxei de timbru este neconstituțională.

Manole a explicat că, până când deputații nu vor schimba legea în conformitate cu decizia CC, judecătoriile și Curțile de Apel vor putea de sine-stătător să scutească oamenii de la plata taxei de timbru sau să amâne plata, dacă persoanele vor demonstra că nu o pot achita imediat.

Deputații partidului de guvernământ – Acțiune și Solidaritate – au adoptat legea privind taxa de timbru în anul 2023.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te