Judecători cu ,,probleme” în cursa pentru CSM | Reușitele deputaților la un an de la alegeri

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • 28 de judecători s-au înscris în cursa pentru pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), scrie Ziarul de Gardă. Potrivit publicației, printre candidați sunt persoane care au ajuns în atenția opiniei publice după ce au luat mai multe decizii dubioase în dosare de rezonanță sau au prejudiciat bugetul de stat cu zeci de mii de euro, în urma cauzelor pierdute la CtEDO. Alții au acumulat averi de milioane sau au fost sancționați disciplinar. Reporterii le-au analizat activitatea, averile și menționează că, într-o primă etapă, aceștia urmează să treacă prin procedura de evaluare a integrității, în contextul Legii pre-vetting. În listă figurează, de exemplu, magistratul Iurie Bejenaru, un veteran al sistemului judiciar, cu 11 dosare pierdute la CtEDO sau Gheorghe Balan, despre care jurnaliștii spun că „este un critic al sistemului, demis, apoi repus în funcție. A cochetat cu politica și a pierdut un dosar la CtEDO”.
  • Lucrul neoficial sărăcește statul, titrează jurnal.md. Astăzi, fiecare a treia mamă din țară nu poate sta în concediul de maternitate plătit și fiecare al treilea tânăr care lucrează în construcții, servicii sau vânzări nu este asigurat împotriva accidentelor de muncă și riscă să nu aibă o pensie, afirmă Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, citat de reporteri. Referindu-se la pierderile din contul muncii nedeclarate, ministrul a mai spus că statul compensează peste 5 miliarde de lei pentru pensii și alte asigurări sociale, acoperind din bugetul de stat deficitul fondului social.
  • Portalul newsmaker.md scrie că guvernul cere sprijinul primăriilor în asigurarea populației cu lemne de foc la iarnă. Potrivit unui comunicat al ministerului de profil, demersul a fost inițiat la solicitarea prim-ministrei Natalia Gavrilița, pentru a face o analiză complexă și a elabora un program de măsuri care să asigure necesarul și accesul la lemn de foc pentru populația din mediul rural. Jurnaliștii mai scriu că Ministerul mediului recomandă primăriilor să informeze localnicii despre posibilitatea adresării cererii pentru volumul de lemn de foc de care are nevoie pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023.
  • Academia de Administrare Publică insistă să fie exclusă din lista instituțiilor de învățământ superior care urmează a fi comasate, în contextul reformei anunțate de Ministerul Educației și Cercetării. Agora.md scrie că reprezentanții instituției au publicat o nouă opinie la acest subiect în care au solicitat extinderea termenilor de consultare și examinare a tuturor alternativelor de reformare a sectorului învățământului superior. Unul din argumentele citate de reporteri este că „existența unei instituții specializate în pregătirea personalului pentru și din serviciul public este dictată de necesitatea de a asigura prezența unor specialiști calificați în domeniu”.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • O postare a portalului TV8.md despre care sunt reușitele deputaților la un an de la alegerile parlamentare câștigate de Partidul Acțiune și Solidaritate este una dintre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Cu ce se mândresc aleșii poporului și ce regrete au? Sunt întrebări la care au căutat răspuns reporterii postului de televiziune. Președintele legislativului moldovean, Igor Grosu a spus, bunăoară, că în parlament este o nouă abordare și că s-au votat legi importante, iar deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Constantin Starîș a zis că s-ar putea mândri doar cu protestele pe care le organizează opoziția.
  • Pe Instagram-ul moldovean, în topul informațiilor consumate de internauți, este o postare a postului nostru de radio care anunță că salvatorii ucraineni au scos de sub dărâmături cel puțin 15 civili uciși de un atac rusesc cu rachete Uragan care a distrus unui bloc de locuințe de cinci etaje în regiunea estică Donețk. Potrivit autorităților ucrainene, care au făcut anunțul pe 10 iulie, e posibil ca mai mult de 20 de persoane să se afle încă sub ruine.