Judecători – în căutare. CSM a anunțat un concurs pentru posturi în Curtea Supremă de Justiție

Adunarea Generală a Judecătorilor, martie 2023

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va transfera temporar 12 judecători din instanțele inferioare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Aceștia vor trebui, însă, să treacă mai întâi printr-un concurs.

În ședința sa din 10 aprilie, CSM a anunțat un concurs pentru judecătorii care doresc să se angajeze temporar în CSJ, în situația în care, în februarie, 20 din cei 25 de magistrați ai acesteia și-au dat demisia. La 31 martie, Comisia pentru Situații Excepționale a „suspendat” pentru 30 de zile ultimele șapte cereri de demisie.

Ion Guzun, membru al CSM, a enumerat criteriile ce trebuie întrunite pentru a fi transferat temporar ca judecător la CSJ: vechime în muncă de opt ani în calitate de judecător, reputație impecabilă, lipsa vreunor sancțiuni disciplinare. Cererile de participare la concurs se depun pe parcursul a zece zile. Concursul se va desfășura în zilele de 3-4 mai.

În aceeași ședință, CSM a anunțat un concurs pentru calitatea de membru al Curții Supreme de Justiție. Conform legii noi a CSJ, viitorii judecători ai Curții Supreme de Justiție vor trebuie să treacă printr-un proces de verificări ale veniturilor și cheltuielilor din ultimii 15 ani, adică prin vetting.

Potrivit noilor prevederi, CSJ urmează să fie constituită din 20 de judecători (11 – din rândul judecătorilor de carieră și 9 – din cel al avocaților, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului).

Judecătorii CSJ care nu au demisionat de asemenea urmează să treacă prin „vetting”, pe care-l va desfășura o comisie specială ce va fi creată în curând de Parlament. Comisia va fi alcătuită din trei experți locali și trei internaționali. Magistrații care nu vor trece de vetting urmează a fi concediați. Lor le va fi interzis să lucreze în calitate de judecători sau în serviciul public pe parcursul a 7 ani.

Noua CSJ, conform planului Ministerului Justiției, urmează să fie completată într-un termen de șase luni.