În cazul răpirii în plină zi din centrul Chişinăului a judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus, sau Mykola Ceaus în pronunție ucraineană, în continuare sunt mai multe semne de întrebare decât răspunsuri. Și până în prezent nu există decât speculații cu privire la locul în care judecătorul s-ar afla în acest moment.
Your browser doesn’t support HTML5
Devenit în Ucraina un simbol al corupției în justiție, cu bani din mită ținuți în borcane de sticlă de trei litri îngropate în curtea casei, Ceaus primise la Chişinău refuz la cererea de acordare de azil politic și era în așteptarea procesului de judecată de extrădare în Ucraina.
După ce răpirea a fost anunțată sâmbătă pe rețele de socializare de avocatul lui Ceaus, iar președinta Maia Sandu a cerut luni explicații instituțiilor de asigurare a ordinii publice din Republica Moldova, aceste instituții au declarat că nu au știut nimic despre pregătirea răpirii și nu ar fi fost implicate.
### Vezi și... ### Cine este judecătorul ucrainean Ceaus, răpit la Chișinău?Poliția a reușit până în acest moment doar să identifice și să ridice din curtea unui bloc din Chişinău câteva mașini implicate în această crimă. Iar miniștri de externe de la Chişinău și Kiev au convenit miercuri să creeze (în spiritul soluționării problemelor în perspectivă de termen lung sau niciodată) o comisie comună pentru elucidarea circumstanțelor răpirii lui Nikolai Ceaus.
Judecătorul Ceaus ar fi o piesă valoroasă pentru actuala putere de la Kiev...
Între timp, mai mulți experți sugerează că judecătorul Ceaus ar fi o piesă valoroasă pentru actuala putere de la Kiev în lupta cu fostul președinte Petro Poroșenko, motiv pentru care anume serviciile speciale ucrainene ar putea sta în spatele acestei răpiri. În încercarea de a dezminți aceste rumori, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a dat asigurări că instituțiile statului ucrainean nu sunt implicate în răpire.
Analistul ucrainean Evgheni Magda, directorul Institutului Politicii Globale de la Kiev, spune că Nikolai Ceaus a fost răpit în Moldova pentru a fi folosit de echipa actualului președinte Volodimir Zelenski pentru a-l aduce în fața instanței pe Petro Poroșenko.
„Nikolai Ceaus este simbolul perfect al judecătorului corupt în Ucraina. Eu cred că echipa președintelui Zelenski intenționează să obțină de la Ceaus depoziții care să permită trimiterea în judecată a lui Poroșenko. Cam aceasta este logica. Dar apare o altă întrebare: cât de „grele” trebuie să fie aceste depoziții ca să merite ca în schimb să compromiți relațiile cu Republica Moldova, care abia au început să se redreseze după președinția lui Igor Dodon? Dacă Moldova „va înghiți” acest lucru și relațiile cu Ucraina nu se vor înrăutăți, voi fi foarte surprins”, declară analistul politic de la Kiev, Evgheni Magda.
Pe de altă parte, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, cunoscutul analist Oazu Nantoi, vede o altă logică în răpirea fostului judecător, una în care crima ar avea menirea, din contra, să compromită efortul statului ucrainean de a-l aduce pe Nikolai Ceaus în fața justiției din Ucraina.
Oazu Nantoi amintește că Ucraina a așteptat mai bine de cinci ani o decizie a instanțelor din Republica Moldova pentru a putea cere extrădarea lui Ceaus și nu avea niciun sens să-l răpească acum, când cererea lui de azil politic fusese respinsă și era o chestiune de o lună-două până să fie adoptată decizia de extrădare în Ucraina.
Într-un comentariu plasat pe pagina sa de Facebook, Nantoi subliniază că mărturiile depuse de o persoană răpită ilegal nu pot avea nicio putere juridică și concluzionează că anume fostul președinte Petro Poroșenko, pe care îl numește „prietenul lui Plahotniuc”, ar putea fi realmente deranjat de perspectiva deferirii lui Ceaus justiției ucrainene.
### Vezi și... ### Cazul Ceaus: „Riscăm să fim împinși pe o pistă falsă” declară premierul CiocoiDeputatul amintește și „parteneriatul fructuos și bănos” dintre Vlad Plahotniuc la Chişinău, capul holdingului Sheriff de la Tiraspol, Victor Gușan, și fostul președinte Poroșenko. „Prin urmare, este concluzia lui Oazu Nantoi, dispariția lui Nikolai Ceaus, înainte de extrădarea lui oficială în Ucraina ar putea fi aranjată în „triunghiul Poroșenko – Plahotniuc – Sheriff ”.
Dincolo de scenariile care nu sunt în acest moment decât discuții la nivel de experți, o problemă reală pe care o ridică răpirea din centrul Chişinăului este cea a competenței instituțiilor statului Republica Moldova și a securității cetățenilor ei, spune Angela Grămadă, președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Mondiale.
„Vedem cât de slabă este reziliența instituțiilor de securitate din Republica Moldova, care practic nu pot face față atribuțiilor pentru care au fost create și pentru care s-a investit destul de mult – atât efort financiar, cât și efort uman. Doi – cetățenii Republicii Moldova, dar și cetățeni străini acum, unii dintre care optează pentru azil politic, își dau seama că s-ar putea să se afle în pericol pe teritoriul acestei țări. Deci, este o lovitură de imagine și din punct de vedere al securității naționale.”
Fostul judecător Nikolai Ceaus a fugit în Republica Moldova în 2016, după ce Rada Supremă a aprobat arestarea, iar în martie 2017 a fost arestat la Chişinău pentru traversarea ilegală a frontierei de stat, după care a cerut azil politic.
### Vezi și... ### Chișinău: misterul dispariției judecătorului ucrainean Nicolai CeausConform legislației ucrainene, Nikolai Ceaus riscă 12 ani de închisoare pentru fapte de corupție.
Despre Nikolai Ceaus publicațiile ucrainene au scris că acesta a fost scos din Ucraina cu destinația Republica Moldova în 2016 de către paza personală a ex-președintelui ucrainean Petro Poroșenko, în urma unei înțelegeri cu liderul de atunci al Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc și că Nikolai Ceaus ar fi venit la Chişinău cu un avion privat. Atunci, presa a scris că fuga lui Ceaus în Moldova a fost gestul de răspuns al lui Plahotniuc pentru extrădarea din Ucraina a omului de afaceri Veaceslav Platon.
Biroul Național Anticorupție din Ucraina, NABU, a cerut arestarea lui Nikolai Ceaus pe 9 august 2016, pentru o mită de 150 de mii de dolari.
La percheziție, banii au fost găsiți în două borcane de sticlă de trei litri, unul dintre care era îngropat în curtea casei judecătorului...
Pe 6 septembrie 2016 Rada Supremă de la Kiev a dat urdă verde reținerii și arestării lui Nikolai Ceaus, iar din 11 noiembrie 2016 acesta figurează pe lista persoanelor date în căutare de Interpol în vederea arestării și extrădării în Ucraina.
Pe 1 martie 2017 Ceaus a fost reținut la Chişinău, iar câteva zile mai târziu, pe 9 martie, judecătorul a cerut azil politic în Republica Moldova. Imediat după reținere, Parchetul anticorupție de la Kiev și-a anunțat intenția de a cere extrădarea acestuia în Ucraina.
La 15 martie 2021 a devenit cunoscut faptul că Republica Moldova a refuzat să acorde azil politic lui Nikolai Ceaus, printr-o decizie a Colegiului pentru litigii civile, comerciale și administrative al Curții Supreme de Justiție. În aceeași zi, Procuratura anticorupție de al Kiev a declarat pentru serviciul ucrainean al Europei Libere că Ucraina va cere extrădarea lui Nikolai Ceaus.