Ambasadoarea Statelor Unite în Belarus, Julie Fisher, a declarat că protestele masive de anul trecut din Belarus au fost „un eveniment incredibil de important în Belarus”, motivat de dorința bielorușilor „de a avea o voce în definirea viitorului lor”. Într-un interviu în exclusivitate cu serviciul belarus al postului nostru, ambasadoarea Fisher a subliniat că Statele Unite continuă să ceară „un dialog incluziv” în Belarus care să „conducă la noi alegeri” sub auspiciile Organizației pentru Securitate și Cooperarea în Europa (OSCE) „după eliberarea necondiționată a tuturor prizonierilor politici”.
„Acesta evoluție – a spus ambasadoarea Statelor Unite- va duce la un nou lider legitim în Belarus și așteptăm cu nerăbdare acest lucru”.
Fisher a depus jurământul în decembrie 2020, dar, din cauza disputelor din Belarus, nu și-a preluat postul la Minsk. Autoritățile bieloruse au expulzat și arestat liderii opoziției, ca și zeci de mii de oameni care au susținut masivele proteste de anul trecut, au interzis activitatea a zeci de ONG-uri și au refuzat acreditarea sau au reținut jurnaliști de când a început represiunea masivă împotriva protestatarilor. După alegerile din 9 august 2020, Comisia electorală centrală l-a declarat învingător – într-un scrutin considerat fraudat masiv - pe Alexandr Lukașenka. Opoziția și Occidentul democratic nu au recunoscut rezultatul scrutinului și ca urmare a represiunii violente a autorităților au impus sancțiuni regimului de la Minsk. Opoziția din Belarus a cerut un dialog pașnic cu reprezentanții puterii și organizarea unor noi alegeri care să îndeplinească standardele internaționale. Cererea a fost respinsă de Lukașenka. Regimul de la Minsk este sprijinit de Moscova.