Ieri a început la Iași cea de a VIII-a ediție a Festivalului „Serile Filmului Românesc”, eveniment dedicat anul acesta regizorului Cristian Mungiu. Proiecția de gală de aseară a marcat împlinirea unui deceniu de când filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile a obținut la Cannes Palme d’Or, cea mai importantă distincție internațională obținută de cinematografia românească.
Your browser doesn’t support HTML5
Sunt proiectate în cadrul festivalului și celelalte filme ale lui Cristian Mungiu: Occident, Amintiri din Epoca de aur, După dealuri și Bacalaureat.
Pe lângă peliculele lui Mungiu, vom avea și o retrospectivă Elisabeta Bostan, una Nicolae Mărgineanu, cărora li se adaugă peste 40 de filme mai vechi sau mai recente, creații ale unor regizori din generații diferite, de la Dan Pița, Mircea Daneliuc, Mircea Săucan, Alexandru Tatos, Andrei Ujică la Cristi Puiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Adrian Sitaru, Bogdan Mirică, neuitându-i pe realizatorii din Republica Moldova Ana-Felicia Scutelnicu (cu Anișoara) și Igor Cobileanski (cu Afacerea Est).
Unii dintre acești regizori au venit la Iași și vor dialoga cu publicul: Cristian Mungiu, bineînțeles, apoi Elisabeta Bostan, Nicolae Mărgineanu, Nae Caranfil, Igor Cobileanski, Andrei Ujică. Și lista actorilor prezenți la festival este impresionantă: Anamaria Marinca, ieșeancă de origine, la fel ca Mungiu, o actriță cu o foarte frumoasă carieră internațională, excepționalul actor de teatru și film Vlad Ivanov, apoi Dorel Vișan, Laura Vasiliu, Manuela Hărăbor, Tania Popa, Maria Obretin, Ileana Popovici, Cristina Flutur, Teodor Corban, Adrian Titieni, Maria Dinulescu - și îmi pare rău că nu îi pot menționa pe toți.
Să mai notăm din agenda festivalului: un film de televiziune realizat de Oana Lazăr, Pe aceștia îi plângem, în cadrul evenimentului „După 75 de ani. Iașul după pogrom” (e vorba de pogromul din iunie 1941), o expoziție a lui Radu Bercea, fost deținut politic, intitulată Memoria retinei gulagului românesc, un ciclu de filme despre familia regală precum și proiecții de documentare și scurt-metraje. Festivalul se va încheia duminică seara cu proiecția filmului California dreamin al regretatului Cristian Nemescu, care a fost o mare speranță a cinematografiei românești, film premiat la Cannes tot în urmă cu zece ani, la secțiunea Un certain regard.
Acest festival care, după cum vedem, adună nume de prim rang, există la inițiativa unor tineri grupați în Asociația Studenților Jurnaliști. O inimoasă echipă de voluntari asigură buna desfășurare a manifestărilor. Toți cei implicați, în frunte cu directorul festivalului, Andrei Giurgia, merită calde felicitări. Ei fac un frumos serviciu filmului românesc de calitate.