S-a împlinit un an de la alegerile legislative care au adus la guvernare coaliția PSD-ALDE. Social-democrații nu uită niciodată să sublinieze că au repurtat atunci o victorie zdrobitoare. Au obținut, într-adevăr, 44% din voturi, dar în condițiile în care participarea la urne a fost slabă, de numai 39%. În consecință, din numărul total al celor înscriși pe liste, PSD a obținut un procent de doar 20%. Aceasta este prima lecție care se desprinde din aceste alegeri: într-o societate democratică cetățenii trebuie să-și exercite dreptul la vot.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele Iohannis a respins prima propunere avansată de coaliție în persoana lui Sevil Shaideh. A aprobat, în schimb, a doua propunere, Sorin Grindeanu. Guvernul Grindeanu și-a început efectiv activitatea în 4 ianuarie. Va rămâne în funcție până pe 29 iunie când - fapt cu totul neobișnuit - a primit un vot de neîncredere în Parlament chiar din partea propriului partid. A urmat guvernul condus de Mihai Tudose, în care au rămas mai mulți miniștri din fostul executiv.
Din capul locului, președintele social-democrat Liviu Dragnea a declarat fără echivoc că el este cel care va superviza nemijlocit activitatea guvernului. Înainte de a pune în practică promisiunile cuprinse în programul de guvernare, cabinetul Grindeanu a dat asaltul asupra justiției, prin faimoasa Ordonanță 13. Se urmărea în primul rând „albirea” lui Liviu Dragnea, cu o condamnare penală la activ și cu un proces în curs. Tentativa guvernului a provocat uriașe manifestații populare de protest, ceea ce a obligat puterea să renunțe la Ordonanța 13, antrenând și demisia minstrului de justiție Florin Iordache. Alungate pe ușă, legile justiției au revenit ulterior pe fereastră: ele sunt pe cale de a fi adoptate în Parlament, în pofida manifestațiilor de stradă.
Guvernarea PSD-ALDE s-a caracterizat, anul acesta, prin incoerență. Reforme anunțate ca fiind certe erau, peste noapte, anulate. S-a înregistrat, spre exemplu, o adevărată „țopăială fiscală”, ca să reluăm formula folosită la un moment dat de președintele Iohannis. Măririle salariale promise nu s-au produs, salarii substanțial mărite permițându-și doar parlamentarii și aleșii din administrația locală. Legea pensiilor a fost amânată, așa cum amânate sunt o serie de reduceri și scutiri de impozite. În ce privește mediul de afaceri, politicii guvernamentale i-a lipsit un element esențial, predictibilitatea. Și lista derapajelor și neîmplinirilor ar putea continua.
Guvernul se poate lăuda în schimb cu o creștere economică remarcabilă, realizată însă pe baza consumului. Investițiile sunt în suferință, proiectele de infrastructură, atât de necesare, bat pasul pe loc. Una peste alta, bilanțul anului de guvernare PSD-ALDE este mai degrabă negativ, în ciuda demagogiei oficiale. Iar dacă adăugăm problemele în justiție tot mai complicate pe care le are Liviu Dragnea, putem afirma că viitorul acestei guvernări este nesigur.