Mediile sofiote avertizează că pentru ramificaţia europeană a gazoductului „Turk Stream” nu va fi aleasă rută bulgară ci aceea prin Grecia, Macedonia şi Serbia.
Intrarea în funcțiune, în 2019, a gazoductului „Turk Stream” va pune capăt tranzitului de gaze prin Bulgaria în direcția Turciei, Greciei și FRY Macedonia. Acum Turcia importă 24,7 miliarde m.c. de gaze din Rusia. Prin Ucraina, Moldova, România și Bulgaria sunt tranzitate aproximativ 10 mlrd.
Your browser doesn’t support HTML5
Viitorul gazoduct „Turk Stream” va avea două conducte cu o capacitate de 15,75 mlrd. m.c. pe an fiecare. Unul va fi folosit pentru nevoile Turciei, Cel de al doilea pentru tranzitul spre Europa centrală și de sud.
În ultimele luni concernul „Gazprom” a dus tratative cu Bulgaria, Grecia, Serbia și alte țări din zona în vederea stabilirii viitoarei rute de tranzitare a gazelor.
În timpul vizitei sale la Budapesta, în februarie 2017, Vladimir Putin a declarat că este posibilă reînvierea proiectului „South Stream” prin care o cantitate de aproximativ 15 mlrd.m.c. de gaze rusești să fie tranzitată prin Bulgaria spre Europa centrală. Se pare, însă, că în ultimul timp rușii au renunțat la aceste planuri în favoarea rutei prin Grecia, FRY Macedonia și Serbia. Pierderile pentru Sofia sunt evaluate la căteva zeci de milioane de euro pe an.
Bulgaria este nemulțumită și de actualul mecanism de formare a prețului gazelor rusești. Ea a propus renegocierea prețului nu la doi ci la un an sau chiar la șase luni. Sofia a cerut renunțarea la clauza care stabilește achiziționarea obligatorie a unor cantități minime de gaze la baze anuale. Ea este nemulțumită și de faptul că unele companii central europene au acces la piața bulgara a gazelor fără clauză de reciprocitate. Bulgaria a cerut sprijinul Comisiei Europene în tratativele cu „Gazprom”-ul.
Fostul ambasador la Moscova, Ilian Vasilev, este de părere că politica Rusiei în sectorul gazelor este dictată de concurența crescândă pe piața energetică europeană. Până acum „Gazprom”-ul a blocat concurența în Sud-estul Europei cu ajutorul prețurilor mai mici. Prin lansarea proiectului „Turk Stream” Rusia urmărește pe de o parte asigurarea unei legături directe cu Turcia, iar, pe de altă, reducerea importantei tranzitului prin Ucraina, Republica Moldova, România și Bulgaria.