În raportul anual al Institutului pentru cercetări economice al Academiei bulgare de Științe sunt analizate rezultatele pozitive și cele negative de pe urmă aderării la UE.
Your browser doesn’t support HTML5
Experții bulgari constată că intrarea în Uniunea europeană a avut multe efecte pozitive în plan politic și în plan economic. A crescut încrederea în Bulgaria pe arena internațională. S-au deschis posibilități mult mai mari pentru cetățenii bulgari de a călători, studia și lucra în Europa. Anul trecut transferurile bancare de la imigranții economici au depășit 1,7 miliarde euro. 30 000 de tineri bulgari studiază în țările europene mai bogate.
Sistemul bancar a devenit mult mai stabil după catastrofa financiară cu falimentarea a 13 bănci în 1997 când țara a fost guvernată de foștii comuniști.
Bulgaria se pregătește pentru intrarea în zona euro.
S-a îmbunătățit într-un mod simțitor sistemul fiscal. Pe baza programelor europene de finanțare a fost modernizată infrastructura rutieră. Anual sunt predați zeci de kilometri de autostrăzi. Foarte repede se dezvoltă metroul din Sofia. Construcția sa este finanțată în proporție de 80% din fondurile europene.
Prin aplicarea dreptului european și prin sistemul de monitorizare a fost realizat un progres real în combaterea crimei organizate. Rămân însă problemele cu corupția la toate nivelurile.
Nu au fost însă rezolvate o serie de probleme economice și sociale. Nu a fost recuperată rămânerea în urmă de țările-membre mai bogate din vestul Europei. În raport se arată că Bulgaria a pierdut între 10 și 12 miliarde de euro în urmă închiderii primelor patru reactoare ale Centralei atomoelectrice de la Kozlodui. A fost însă redus simțitor riscul apariției unei catastrofe nucleare gen Cernobil.
Țara plătește pentru întreținerea unui migrant ilegal între 300 și 500 de euro în timp ce pensia minimă este de 87 de euro. Salariul mediu, 406 euro, este de patru ori mai mic față de cel mediu în cadrul Uniunii.
Participarea la piața unică europeană a adus efecte contradictorii. La trei produse, energie electrică, grâu și porumb, a fost realizată o creștere foarte mare. Turismul a devenit ramură de bază a economiei care se dezvoltă cu ritmuri anuale de peste 10%.
Fața de nivelul din 1989 la produse tradiționale precum zarzavaturile și fructele scăderea este de 4-5 ori. Aceasta însă nu se datorează unui complot internațional, ci a faptului că în 2007 țara nu a fost pregătită pentru deshiderea frontierelor pentru produsele europene mai ieftine și de mai bună calitate, se arată în raportul Academiei bulgare de științe.