Sesiunea de toamnă a Parlamentului din Sofia va fi marcata de două proiecte de legi pentru combaterea corupției elaborate de Ministerul justiției și de Partidul socialist, fost comunist.
Cu trei luni înainte de preluarea președinției temporrare a Uniunii Europene, guvernanți și opoziția din Bulgaria se întrec în promisiuni de a combate corupția la nivel înalt. Tema va domina sesiunea de toamnă a Parlamentului. Guvernul a lansat un proiect de lege prin care vor fi unite toate cele cinci organe de combaterea corupției existente acum. Nu este un secret că se urmărește în primul rând scoaterea Bulgariei din Mecanismul de verificare și control până la finele anului.
Your browser doesn’t support HTML5
Șansa nu este mare având în vedere că spre deosebire de România, în Bulgaria nu a fost pronunțată până acum nici-o sentință pemtru corupție la nivel înalt iar actuala Comisie pentru confiscarea proprietăților ilicite nu reușește nici să-și acopere cheltuielile din confiscările realizate. Și tocmai aceasta comisie trebuie să devină nucleul viitorului organ de combatere a corupției.
Socialiștii au lansat un proiect propriu de lege anticorupție. Spre deosebire de cel al guvernanților - sprijinit în principiu de Mișcarea pentru drepturi și libertăți, partidul etnicilor turci și al musulmanilor - proiectul opoziției rezervă pentru viitoarea Comisie de combatere a corupției posibilitatea de a realiza anchete.
Socialiștii propun ca președintele acestui organ să fie numit nu de Parlament, ci de șeful statului.
Președintele Rumen Radev a sprijinit ambele propunerei. El a convocat Consiliul consultativ pentru securitate națională având ca temă combaterea corupției.
Președinta PSB Cornelia Ninova a respins varianta unificării ambelor proiecte de lege. „În Bulgaria, a spus Ninova, există un stat paralel al corupției în care dispar pe an 5 miliarde euro. Din buzunarele tuturor se îmbogățește un cerc restrâns de hoți.”
Nici proiectul socialist nu prevede constituirea unui parchet anticorupție după modelul românesc, ci numai adunarea de probe și anchetarea cazurilor. Cuvântul final îl va avea Procuratura, care până acum nu a dus cu succe până la capăt nici un dosar de corupție la nivel înalt.