Primul ministru Boiko Borisov a demis conducerea județeană Dobrici a partidului GHERB după ce Procuratura a acuzat liderul local al partidului și deputat Jivko Martinov că a cerut și a obținut din numele premierului, în câteva tranșe începând de 2012, patru tone de ghiudem [salam uscat, foarte popular în Bulgaria și Turcia].
„Donatorul” a fost avertizat de Martinov că este pus pe lista sponsorilor partidului de guvernământ. În actul de acuzare, prezentat personal de procurorul general Sotir Țațarov, scrie – „s-a stabilit că nici-o bucată de ghiudem nu a ajuns la d-l prim-ministru”. Procuratura a cerut ridicarea imunității deputatului care se va confrunta cu patru articole din Codul Penal.
Your browser doesn’t support HTML5
Martinov a cerut de patru ori căte o tonă de ghiudem. Omul de afaceri a cedat presiunilor și nu a apelat la poliția sau Procuratură. Valoarea delicateselor din carne, mobilei și electronicii donate depășește 100 de mii de euro.
Pentru succesul excrocheriei a fost se pare suficientă informația că un sfert din ghiudem este destinat personal primului ministru. Deputatul și-a însoțit cererea cu avertismentul că în caz de refuz omul de afaceri se va confrunta cu verificări și controale din partea fiscului, controlului sanitar și procuraturii.
Ancheta a stabilit că toate cele patru tone de ghiudem semiuscat au fost transportate cu microbuzul deputatului care personal s-a ocupat de uscarea în continuare a produsului.
Ancheta a demarat după ce premierul a primit un semnal anonim din orașul Dobrici.
Deputatul a folosit Poliția economică pentru a exercita presiuni asupra unui alt om de afaceri în vederea obținerii unui preț mai bun pentru grâul produs pe pământul său.
Atât opoziția de dreapta cât și cea de stânga au văzut în scandalul ghiudemului o ilustrație a modului în care este condusă Bulgaria în ultimii nouă ani. Faptul că nu un pensionar naiv ci unul din cei mai cunoscuți oameni de afaceri din țară a cedat amenințărilor unui lider local de partid înseamnă că el consideră, la baza experienței sale și a informației de care dispune, că este mai bine să plătească decât să riște ruinarea afacerilor sale, a declarat Kiril Dobrev, unul din liderii PSB. El a adăugat că sunt multe alte cazuri de corupție prin care țara a fost păgubită de zeci și sute de milioane de euro. Prin scandalul ghiudemului, Borisov încearcă să demonstreze în ajunul președinției bulgare a Uniunii europene – ianuarie-iunie 2018, că guvernul său combate corupția.