Creştin-democraţii germani pregătiţi pentru guvernare

Angela Merkel și Annegret Kramp-Karrenbauer

La congresul extraordinar al CDU a fost aleasă Annegret Kramp-Karrenbauer în funcţia de secretar general al partidului, considerată succesoarea lui Angela Merkel.

Your browser doesn’t support HTML5

Creştin-democraţii germani pregătiţi pentru guvernare

Angela Merkel care de 18 ani se află în fruntea Uniunii-Creştin-Democrate (CDU) şi care, din 1990, a participat la 30 de congrese ale formaţiunii, şi-a consolidat poziţia. La congresul extraordinar CDU care a avut loc la începutul acestei săptămîni, ea a reuşit să-şi impună linia, a reuşit să-şi impună candidaţii în structurile de conducere şi a reuşit să potolească grupul intern al contestatarilor şi criticilor conservatori.

Cancelara a reuşit, de asemenea, să-i convingă pe delegaţi să voteze în favoarea reeditării unei mari coaliţii de guvernare, creştin-democrat/social-democrată. Numai 27 de delegaţi au votat împotriva reeditării unei mari coaliţii. În opinia lui Merkel, congresul a marcat:

„Un nou început pentru Europa. O nouă dinamică pentru Germania. O nouă unitate pentru ţara noastră.”

În opinia multor analişti, congresul a marcat şi o pregătire tacită a erei post-Merkel. Candidata Annegret Kramp-Karrenbauer, propusă de Merkel pentru funcţia de secretar general al partidului, a fost votată de 98,9 la sută dintre delegaţi. Presa germană este de părere că în persoana lui Kramp-Karrenbauer Merkel şi-a desemnat „principesa moştenitoare”, care ar putea deveni viitoare şefă a partidului şi chiar a guvernului. Kramp-Karrenbauer, care a renunţat la funcţia de prim-ministru al landului federal Saar, a anunţat că va dinamiza partidul şi va accentua anumite valori tradiţionale, creştin-democrate. Astfel de declaraţii făcute la congres şi în faţa presei au menirea de a-i linişti pe contestatarii conservatori din interiorul formaţiunii.

Ca un gest de aplanare a disensiunilor cu gruparea conservatoare poate fi înţeleasă şi desemnarea lui Jens Spahn ca viitor ministru al sănătăţii. Spahn, în vîrstă de 37 de ani, este secretar de stat în ministerul finanţelor. El face parte din cercul conservatorilor care a lansat critici aspre la adresa politicii lui Merkel în ceea ce priveşte problema migraţiei. Prin integrarea sa în guvern, el va fi obligat să se supună disciplinei guvernamentale. Cu alte cuvinte, nu o va mai critica public pe Merkel, aşa cum a făcut-o referitor la politica migraţiei. Pe de altă parte, catolicul Spahn a susţinut anul trecut legalizarea căsătoriei homosexuale, criticîndu-i pe creştin-democraţii care s-au opus. Această poziţionare explicită se bazează şi pe faptul că el însuşi este căsătorit cu un jurnalist - care e şeful biroului din Berlin al revistei „Bunte”.

Uniunea Creştin-Democrată este, deci, gata să intre într-o viitoare alianţă guvernamentală, care va fi condusă în următorii patru ani de către Merkel. Duminică se va cunoaşte şi rezultatul referendumului de partid, organizat de social-democraţi. Aproximativ 460.000 de social-democraţi urmează să se pronunţe asupra intrării formaţiunii într-o mare coaliţie. Un vot negativ ar însemna alegeri anticipate.