„Toamna a ținut cu noi, cei care am avut nevoie de timp frumos pentru campania electorală”

Eugenia Sîrghi

Jurnal săptămânal la Europa Liberă, cu Eugenia Sîrghi.

Născută în 27 aprilie 1975, în comuna Satul Nou, raionul Cimișlia. În 1993 a absolvit Colegiul de Medicină din Chișinău. Timp de zece ani, a lucrat în calitate de asistentă medicală la Chișinău. Ulterior, a plecat în Italia. Revenită în țară, după o opt ani, s-a angajat în calitate de asistentă a medicului de familie la Oficiul Medicilor de Familie din localitatea sa de baștină. În 2016, și-a încheiat studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”(UPSIC), facultatea Asistență Socială. În 2019, a obținut diploma de Master în Politici Sociale de Susținere a Familiei și Copilului, UPSIC. La alegerile locale din anul curent, a fost aleasă în funcția primar al comunei Satul Nou, Cimișlia.

Luni

E un început de săptămână deosebit...

Somnul dulce îmi dă târcoale și mă roagă să mai zăbovesc între perne, pentru că toată noaptea aveam impresia că visez că dorm, dar telefonul bâzâie insistent, chiar dacă era pus la mod silențios.

Ieri, a fost turul doi al alegerilor locale, s-a sfârșit campania electorală cu cel mai bun rezultat pe care puteam să mi-l închipui... am învins. Mare eveniment plin de emoții, am primit o mulțime de mesaje de felicitare și o mulțime de sunete. Cam așa a durat practic toată ziua. Spre seară, m-am dus la Chișinău, să-mi petrec feciorașul drag, care a fost acasă, ca să mă susțină. El face masteratul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. La gară, s-a întâlnit cu un fost coleg de universitate, care este din Armenia și a venit în Moldova într-o deplasare de serviciu. Cu cea mai mare plăcere, am admirat un armean care într-o română perfectă îmi spunea că-i place Moldova.

Marți

Generozitatea soarelui din dimineața de astăzi mă încântă! Îmi aduce aminte de toamnele de aur din copilărie. Anul acesta, întreaga toamnă a ținut cu cei pofticioși de soare și de foșnetul frunzelor căzânde, dar și cu noi, cei care aveam nevoie de timp frumos pentru a face campanie electorală.

Astăzi este prima zi de muncă după concediu, pentru că pe durata campaniei am fost în concediul. Toată lumea, prieteni și colegi, când m-au văzut la locul vechi de muncă, m-au întrebat mirați, de ce sunt aici, de vreme ce ei m-au ales primar. Eu le-am zâmbit recunoscător și le-am spus că trebuie să așteptăm validarea alegerilor de către judecată. Apoi o bătrânică, făcându-mi felicitări, a început să mă compătimească, spunându-mi că mă așteaptă un lucru greu și responsabil.

Seara, după cină, răsfoim noutățile de pe rețele cu care tare ne-am obișnuit.

Miercuri

Sună deșteptătorul, dar mă prind la idea că e incredibil să dormi: petrecem o treime din viață dormind! E o motivație în plus să mă ridic repede din pat și să fac o cafea. Cafeaua îmi dă energie și îmi place să o savurez, privind la cer peste fereastra din bucătărie. Apoi am mers la serviciu, întâlnind pe drum lumea care mă saluta, zâmbindu-mi deosebit.

Am avut o zi încărcată, atât emoțional, cât și fizic. Pregătindu-mă să plec de la acest serviciu, trebuie să las lucrurile în ordine și să fac niște dări de seamă.

Seara, am lecturat puțin cartea pe care mi-a dăruit-o feciorul : „21 de lecții pentru secolul 21”, dar m-a copleșit oboseala și am adormit repede.

Joi

Astăzi, s-a început ziua înainte de a suna deșteptătorul. Am plecat cu mama la Centrul Medicilor de Familie din raion, pentru a face niște investigații, pentru că emoțiile din campania electorală au avut un alt efect pentru mama. Am întâlnit colegi de serviciu, care mă felicitau bucuroși, iar mama, văzând cum colegele se bucură de succesul meu, nu-mi mai zicea că nu se simte bine. Avea o față luminată, mândră că sunt fiica ei. Cred că mama este mândră de noi toți, pentru că, datorită educației și valorilor pe care ni s-au insuflat încă din copilărie, noi am ajuns cu toții personalități, care ne stimăm aproapele și prețuim valorile. Profesia de primar la noi în familie putem spune că este „genetică”, pentru că fratele bunelului meu de pe tată a fost primar încă în anii ”40, după care a fost deportat. Apoi fratele meu a fost primar două mandate din 1995. Apoi o soră a fost primar. Acum - eu. Sper că și tata se bucură de succesul meu, el ne veghează pe toți noi din ceruri...

Vineri

Astăzi este Sfântul Dimitrie. Mama a plecat de dimineață la biserică, iar mie, de dimineață, îmi bubuie inima în piept de emoții: pentru prima dată voi ieși în calitate de Primar. În pofida faptului că nu am fost încă investită în funcție, d-na Badan, primarul satului vecin, Selemet, m-a invitat la hramul satului, fapt pentru care îi mulțumesc. Este o doamnă pe care o respect și sper în continuare să avem o colaborare fructuoasă. Dar nu am putut să ne bucurăm din plin de sărbătoare, văzând ce se întâmplă în țară. Am mers la Chișinău în fața Parlamentului să susținem Guvernul Sandu pentru implementarea reformelor în justiție.

Eu sper ca liderii politici să depășească situația de criză și să ajungă la un consens, care ar păstra calea spre reforma justiției.