Olga Ceaglei: „Am norocul să lucrez în echipe de jurnaliști în care profesionalismul și interesul public e pus la loc de cinste”

Olga Ceaglei

Rubrica „Jurnal săptămânal” la Europa Liberă

Olga Ceaglei: născută pe 16 aprilie 1986 într-o localitate mică din raionul Ungheni. Este absolventa Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea Liberă Internațională din Moldova și a Programului de Masterat în Publicitate și Reclamă, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Și-a început cariera profesională ca reporter la Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. La vârsta de doar 25 de ani a scos la iveală o rețea de pedofilie și trafic de copii, investigație jurnalistică care i-a adus două premii internaționale. După publicarea subiectului, capul rețelei și complicii lui au fost condamnați la 11-21 ani de închisoare. Anchete penale au fost pornite și de procurorii din Danemarca și Grecia care s-au finalizat, la fel, cu condamnări.

Din 2015 face parte din echipa jurnaliștilor de investigație RISE Moldova, timp în care a publicat zeci de anchete despre afacerile ascunse ale politicienilor, scheme de corupție, conexiuni din paradisurile fiscale, despre traficanții de carne vie sau de păduri. Este jurnalista care a fost în Elveția și Franța pentru a investiga averea de milioane a lui Vladimir Plahotniuc.

În 2019, împreună cu Liuba Șevciuc și Doina Ipatii, a pus bazele Proiectului media CU SENS.

Luni

Astăzi soarele a răsărit la ora 07:43. Dimineața a început devreme, pe întuneric, cu decizia fermă: azi nu mergem la școală. Ceai de mușețel și miere, sirop de tuse și mult optimism. E doar o răceală, fără febră, cu poftă de joacă și terci cu lapte. În timp ce îmi îndemn copilul să se bage înapoi în pat, deși are chef ba de lectură, ba de Lego, mă pregătesc temeinic de o nouă zi de muncă.

Ore bune din prima zi din săptămână sunt rezervate ședințelor online. Au devenit o rutină, greu de înlocuit, impusă mai cu seamă de pericolul de infectare cu Covid-19. Ne-am adaptat miraculos noilor restricții, iar treaba merge strună. Discutăm ultimele detalii dinaintea publicării unei noi anchete RISE, care scoate la iveală conexiunile bulgaro-arabe din spatele afacerilor cu jocuri loto și pariuri din Moldova. O afacere promovată intens la televiziunile controlate de politicianul fugar, Vladimir Plahotniuc. Apropo, e un fapt confirmat recent de însuși Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. Colegii mei au răscolit prin bazele de date ale Emiratelor Arabe Unite, numită și țara celor 39 de registre comerciale, și au dat peste noul beneficiar. Așa am reușit să facem legătura dintre schema din spatele Loteriei Naționale cu Programul Cetățenie prin Investiții, la fel, intens promovat de fosta guvernare democrată în frunte cu Plahotniuc. Răspunsurile le-am găsit în Dubai.

Azi pe pagina CU SENS am publicat un subiect la care s-a muncit o lună. Titlul: Anti-record științific. Ancheta scoate în prim-plan problema subfinanțării științei, dar și a unor paradoxuri hilare la repartizarea a 14,7 milioane de lei pentru cercetarea Covid-ului. Astfel că, în timp ce zilnic se înregistrează noi anti-recorduri de îmbolnăviri cu noul tip de virus, iar sistemul medical este pe brânci, oamenii de știință, în loc să-și concentreze eforturile pentru a găsi soluții inovatoare ca să scoatem sistemul medical din colaps, mai degrabă studiază: funcționarea instituțiilor de stat pe timp de pandemie, noi soiuri de grâu și orz sau gândirea filosofică post-pandemică. Trist.

Azi sunt și învățătoare. Îi explic copilului cum stă treaba cu Împărțirea și care-i legătura cu Înmulțirea. Desenez pe foaie cifre și scheme, exact cum fac, de obicei, când îmi documentez anchetele. Adaug câțiva iepurași și floricele ca să nu-i pierd atenția. Misiune îndeplinită.

Marți

Orașul îmi pare mai aglomerat decât de obicei. Se circulă bară la bară chiar de-i dimineață sau după-amiază. Se întâmplă asta în Chișinău, de obicei, în două situații: fie plouă sau ninsoarea de decembrie a luat prin surprindere autoritățile, fie e vreun protest care a dat peste cap traficul. Nu plouă și nici nu ninge. Au rămas protestele...

Jos Chicu! Demisia! - scandează mai mulți agricultori în fața Guvernului, cerând autorităților anularea inițiativei de majorare a taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 8% la 12% pe produsele agricole. „Vor să ne pună în genunchi. TVA-ul e mai rău decât seceta care a fost în 2019 și 2020”, susține unul dintre agricultori.

În semn de protest, fermierii au blocat cu tractoarele bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt timp de aproximativ jumătate de oră. Însă, niciun reprezentant al Guvernului nu a ieșit să discute cu protestatarii, iar clădirea Executivului a fost înconjurată de zeci de mascați.

Agricultorii protestează deja de zece zile. Aceștia au anunțat că nu cedează, iar în următoarele zile își vor continua protestul în fața Parlamentului. De cealaltă parte, serviciul de presă al Legislativului a anunțat că următoarea ședință va avea loc mâine, la ora 12.00. Vom vedea dacă se vor ține de cuvânt.

Astăzi merg să dau o mână de ajutor colegelor de la Proiectul media CU SENS. Am reușit să obținem acces la rapoartele financiare ale candidaților înscriși în cursa pentru fotoliul de președinte din luna noiembrie. Accesul la date îl avem după ce am așteptat două săptămâni răspuns la solicitarea de informații și doar după ce semnăm declarații pe proprie răspundere că vom folosi aceste informații strict în scop jurnalistic. Negreșit, așa vom face. Am norocul să lucrez în echipe de jurnaliști în care profesionalismul și interesul public e pus la loc de cinste. Deși, inițial, ni s-a permis accesul, ne pomenim cu însuși secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, care ne anunță că nu avem voie să facem notițe. De poze - nici vorbă. După ce îl atenționăm că ne îngrădește accesul la informații, după mai multe schimburi de replici și argumente, ne este permis să transcriem selectiv câteva date. Funcționarul este îngrijorat ca nu cumva să se trezească cu mascații de la Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în cele trei luni de mandat care i-au rămas. Adevărul e undeva la mijloc.

Mai târziu, îmi iau doza zilnică de verificări prin baze de date. Anchetele jurnalistice nu se fac într-o zi sau două, dar săptămâni. Mai sunt multe de văzut și de revăzut.

Înainte de culcare reușesc să mai parcurg câteva pagini, nu multe, din Dopamina de Daniel Z. Lieberman și Michael E. Long. O carte despre cum o singură moleculă din creierul nostru ne influențează creativitatea și ne împinge să descoperim necunoscutul.

Miercuri

De dimineață urmăresc protestele fermierilor, care s-au mutat astăzi în fața Parlamentului. Tractoarele parcate în Piața Marii Adunări Naționale și-au pornit motoarele și au ajuns până pe scările Legislativului care, așa cum au promis ieri, s-a convocat în ședință. Zeci de mascați au înconjurat clădirea, numărul lor depășind cu mult pe cel al protestatarilor. La un moment dat, scandările s-au transformat în altercații și gaze lacrimogene aruncate în mulțime. Printre victime, o reporteriță de la Jurnal TV.

Protestele au durat ore în șir, iar fermierii au cerut nu doar demisia Guvernului dar și dizolvarea Parlamentului. Totodată, protestatarii continuă revendicările anunțate ieri și cer mai mult sprijin din partea Guvernului, cât și compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei, dar și a secetei din vară. Câțiva reprezentanți ai protestatarilor au reușit să intre la negocieri cu fracțiunile parlamentare. Soluții clare, spun că nu au fost găsite deocamdată.

Fracțiunea PAS a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, fiind semnată de 34 de deputați PAS și ai Platformei DA.

Astăzi deputații au o zi lungă și legi de votat. Pe ordinea de zi sunt 69 de legi propuse spre examinare sau adoptare. Printre ele, anularea „Legii Miliardului”. După șapte ore în plen, deputații își iau o oră jumătate pauză, timp în care are loc ședința Comisiei economie, buget și finanțe. Aleșii poporului se grăbesc să voteze Legea Bugetului de Stat și Politica bugetar fiscală și vamală pentru anul 2021. Este ora 20:30. Respectiv, la ora 22:00 ședința plenară își reia activitatea și se încheie la miezul nopții. O noapte albă și pentru jurnaliști.

Joi

În prima parte a zilei, particip la un training online cu Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent din România. Discutăm noile tendințe în media, cât de important este pentru instituțiile de presă să aibă o comunicare specială cu cititorii lor. Și, mai ales, cât de mult contează ca oamenii care ne citesc sau ne urmăresc la micile ecrane, sau online să ne sprijine munca jurnalistică cu donații. Cert este că presa independentă nu va putea supraviețui la nesfârșit din granturi, iar cel mai de încredere aliat ne poate fi doar publicul.

Visul meu este să ajung să lucrez într-o redacție sprijinită sută la sută din banii cititorilor noștri. Sau măcar 50 la sută, ca să nu par o romantică incurabilă.

Protestele agricultorilor continuă și azi în fața Parlamentului. Timpul urât, posomorât și frigul de afară, cât și pericolul de infectare cu noul tip de virus nu pare să-i împiedice pe oameni să-și ceară drepturile.

De două zile copilul meu a revenit la școală. A fost doar o răceală peste care am trecut ușor. Am făcut școală de acasă, un antrenament pentru săptămâna viitoare, când vor fi doar lecții online. Așa s-a decis la nivel de Minister ca, în perioada 21-24 decembrie, orele să se desfășoare la distanță. Voi fi nevoită, probabil, să-mi iau concediu, fie să încerc să fiu la fel de eficientă muncind de acasă. Stau și mă întreb, oare cum se descurcă părinții care nu au posibilitatea să muncească de acasă sau familiile în care sunt 2-3 copii?

În a doua parte a zilei am grijă să termin tot ce mi-am propus pentru azi. Nu vreau să mi se întâmple ca în proverbul popular: Lucrul lăsat de azi pe mâine, așa și rămâne.

Vineri

De dimineață transportatorii s-au alătură protestelor fermierilor din centrul capitalei. Lângă tractoarele parcate în fața Parlamentului și în Piața Marii Adunări Naționale, inclusiv pe bulevard, s-au alăturat mai multe microbuze. Protestele continuă.

E ultima zi a săptămânii și urmăresc un nou episod din Președintele răspunde. „Copiii mei au întârziat la școală și joi și vineri din cauza acestor proteste, din cauza tractoarelor care stau în centru Chișinăului”, susține președintele în exercițiu, Igor Dodon. Acuză opoziția că ar sta în spatele protestelor agricultorilor din această săptămână. Totodată, susține inițiativele legislative ale Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Parlament de a micșora vârsta de pensionare și cea de a anula „Legea Miliardului”, pe care le-a și promulgat astăzi. S-ar putea ca acesta să fie ultimul episod, dacă nu va mai înregistra unul înainte de ziua de 24 decembrie, atunci când va avea loc inaugurarea oficială a Maiei Sandu în funcția de președintă a Republicii Moldova.

Tot astăzi a avut loc Ședința Curții de Conturi în care a fost prezentat raportul auditului în care s-a verificat tranzacțiile de vânzare-cumpărare a terenurilor aferente proprietății publice de stat în perioada anilor 2013-2019. Curios. Sunt câteva lucruri interesante în acest raport care merită să fie documentate.

Azi trec pe la un magazin de papetărie. Umplu coșul cu hârtie colorată, steluțe, panglici și lipici. În weekend vom încerca să confecționăm, în premieră, felicitări de Crăciun.