Născut la 30 martie 1978, în Chișinău. A studiat la Academia de Poliție. Studii superioare juridice. Din 2006, activează la Asociația Promo-LEX în calitate de jurist, iar, din 2010, este director de program în cadrul aceleiași asociații. Conduce activitatea Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice din cadrul Promo-LEX.
Luni
O zi întreagă de muncă la birou. Aveam de revizuit un raport pregătit de colegii din echipa de analiză din cadrul Asociației Promo-LEX. Este un raport destul de voluminos: peste 40 file de text. Un raport elaborat de noi în premieră cu referire la monitorizarea implementării planurilor strategice de activitate a Comisiei Electorale Centrale și a Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral. În raport, am confirmat oarecum cele realizate de aceste două instituții, dar, pe alocuri, nu prea am fost de acord. Nu deschid însă mai mult parantezele: cine este interesat poate veni la prezentarea raportului, care va avea loc la 3 august. La orele 15.00 urma să avem o ședință scurtă la serviciu în care să aprobăm o listă a invitaților la eveniment pe care intenționăm să îl organizăm la începutul lunii septembrie. Conform planurilor ședința urma să dureze nu mai mult de o oră. A durat peste două ore. Am conștientizat că noi, cei de la Promo-LEX, am vrea să vedem, cel puțin, vreo 350 persoane la acel eveniment, dar, din motive financiare, nu ne putem permite decât vre-o 200 invitați. Am conștientizat că urmează să reducem numărul de invitați. Decizie foarte grea și complicată. Imediat după această ședință am revenit în birou unde urmează să aprob un alt document pregătit de colegi: o opinie asupra unui regulament cu privire la participarea partidelor politice la referendumul constituțional anunțat de Președintele Igor Dodon. Am venit cu unele ajustări la document și, după programul obișnuit de lucru, am expediat textul Comisiei Electorale Centrale. Așa s-a finisat ziua de muncă, prima din această săptămână.
Marți
Practic, o zi mai puțin încărcată. Știam că la serviciu este o zi mai simplă și puteam să îmi permit să acord și timp mai puțin. De asta am mers până la piață. Aveam de făcut niște cumpărături. Am procurat carne și am pregătit-o pentru frigărui. Îmi place să gătesc. Ocazional, încerc să fac experimente culinare. Am pregătit două tipuri de frigărui de porc și pasăre. Am reușit să fac față acestei provocări în termen fiindcă la orele 14.00 deja urma să particip la o ședință a CEC. La ședință, printre altele, urma să fie discutat și proiectul Regulamentului cu privire la participarea partidelor la referendumul consultativ republican. Trebuia să fiu gata să răspund la întrebări, dacă vor apărea, din partea membrilor CEC. Am rămas plăcut surprins să aflu că CEC a acceptat avizul nostru, chiar dacă a fost expediat după programul obișnuit de activitate. Mai mult, ei au reușit în dimineața zilei să discute propunerile formulate de noi și majoritatea au fost luate în calcul. După ședință, doamna vicepreședintă Ciubotaru Rodica chiar ne-a mulțumit pentru comentarii. M-am reținut un pic și am mai discutat cu Sergiu Gurduza, membru CEC, și Pavel Cabacenco, director CICDE. Discutam despre ideea organizării unui seminar de instruire pentru conaționalii noștri din diasporă, care urmează să organizeze, la Chișinău, în zilele de 19-20 august, cea de-a doua ediție a off-line-ului „Adoptă un Vot”. Era deschidere și interes din partea tuturor. Urma să vedem și acordul Președintei CEC. După cum am și bănuit, nu a fost niciun obstacol major, decât unul aparent formal... pentru ce tip de sistem instruim viitorii funcționari electorali din diasporă. Am anticipat că, până la 20 august, nu vor fi modificări majore la sistemul electoral. Timpul a arătat că am greșit. Seara, la 20.12, am primit un mesaj de la Comisia Juridică a Parlamentului. Eram invitat la ședința Comisiei Juridice, în cadrul căreia urma să fie discutat proiectul de lege de modificare a Codului Electoral prin trecerea la sistemul mixt de vot. Ședința urma să aibă loc miercuri, 19 iulie, la ora 16.00.
Miercuri
Miercuri a fost zi de sărbătoare. Mică, dar sărbătoare. Asociația Promo-LEX, unde lucrez, a împlinit 15 ani de activitate. În afară de cafeaua tradițională de dimineața, am servit cu familia și câte o felie de tort. Am mers la muncă, dar, de fapt, la odihnă. Împreună cu colegii am decis, cu mult timp în urmă, că azi nu vom lucra. Am mers să ne odihnim la Țîpova. Fiecare s-a simțit liber, am mers la mănăstire, la cascadele de la Țîpova. Eu cu niște colegi am rămas să coacem carnea pregătită de ieri. Toți au rămas plăcut surprinși sau, cel puțin, asta au declarat. Nu am mers la discuții în Parlament, recunosc. În această zi, am crezut că trebuie să fim împreună cu colegii. Am intuit că participarea sau lipsa noastră nu va schimba nimic. De această dată, intuiția nu ne-a dat de gol.
Joi
Ziua de muncă urma să fie relativ lejeră. Aveam planificat un club de presă cu jurnaliștii de investigație de CJI. Tema destul de sensibilă: Transparența finanțării concurenților din campania prezidențială și a partidelor politice. Tradițional - cafeaua și, cât așteptam soția să intre în automobil, mai citesc știrile dimineții. Observ că urmează o zi complicată, se pare. În Parlament va fi examinat proiectul de modificare a Codului Electoral. Au anunțat proteste oponenții modificării sistemului electoral, dar și susținătorii, se pare, că vor organiza un miting de susținere. Ambele evenimente - în fața Parlamentului. Pe drum la serviciu, am observat că în fața Parlamentului, deja la 7.40, se aflau reprezentanți din ambele tabere. Și poliția. Multă poliție. Mai multă ca de obicei. Aproape de ora 10.00, am mers cu colegul Ion Manole să vedem ce se întâmplă în piață. Intuitiv aș fi vrut să protestez: cunosc domeniul. Știu ce înseamnă schimbarea sistemului electoral în mixt din cel proporțional. Știu care sunt și care pot fi consecințele... dar nu pot, nu pot protesta, fiindcă în viitor urmează să monitorizăm alegerile, indiferent de tipul sistemului în care vor fi desfășurate. Am mers printre protestatarii care se opun modificării sistemului. Multă lume, diferită, toți cu fețele deschise și ochii sclipind. Simțeam tensiunea. Am încercat să mă uit la cei care traversau și se îndreptau spre mitingul susținătorilor modificării sistemului electoral. Straniu. Majoritatea lăsau privirea în jos. Nu știu de ce. Probabil că știau că sunt aduși forțat comparativ cu cei care se opun. Cel puțin, am avut așa senzație. Ion a propus să mergem să vedem de mai îndeaproape ce se întâmplă în fața Parlamentului, la mitingul susținătorilor. Urma să trecem de un gard viu, de polițiști. Dar nu am fost lăsați. Polițiștii au spus că semănăm a provocatori și nu ne pot lăsa să trecem. Am înconjurat prin parc și am intrat totuși în spațiul unde erau susținătorii. Era o veselie... dar impresia de o veselie forțată. În decurs de 4 minute, proiectul a fost votat. Așa am trecut de la un sistem proporțional la unul mixt de vot: în 4 minute, fără întrebări și fără dezbateri în plenul Parlamentului. Cu proteste pro și contra.
La ora 14.00, am mers la CJI, unde urma să discutăm despre transparența financiară a partidelor politice și campaniilor electorale. La dezbateri au participat: președinta CEC, reprezentantul Centrului pentru protecția datelor cu caracter personal, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, avocata Centrului pentru Jurnalism Independent… și eu. Presa a cam neglijat evenimentul, fapt explicabil, ținând cont de ce se întâmpla în centrul capitalei. În urma dezbaterilor am ajuns la un consens. Principalul vinovat este Parlamentul – instituția care elaborează legi confuze. De asta nu avem transparență în domeniu. De asta trebuie să punem presiune pentru ca să fie modificate unele legi. Pe parcursul dezbaterii - știre: Igor Dodon a promulgat deja legea de modificare a sistemului electoral. Seara am ajuns acasă obosit și epuizat. Totuși, pentru o recreere, am mers în seră și am curățat tufele de roșii și castraveți.
Vineri
Era anunțat un nou protest. E ziua în care ne ocupăm de planificarea activităților pentru următoarele două săptămâni, dar și pentru luna august. Ședința a început cu o cafea și o felie de tort cu ocazia zilelor de naștere consecutive a trei colegi. Ședința de planificare a durat mai mult ca de obicei. Urma să găsim consens pe mai multe subiecte, unele tehnice, când și unde organizăm prezentarea a două rapoarte de monitorizare a CEC și CICDE. Care sunt limitele posibile în care trebuie să scriem rapoartele de monitorizare a administrației publice locale de nivelul II, finanțarea partidelor politice pentru a doua jumătate a anului 2017, etc.. Cel mai important subiect este totuși: ce facem mai departe, odată cu schimbarea sistemului electoral? Pe parcurs apare știrea privind legea de modificare a Codului Electoral, care a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Încă peste ceva timp o altă știre: Parlamentul a adoptat o declarație prin care cere Federației Ruse să retragă trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova. Măcar o știre politică bună pentru această săptămână. Revin în birou. Observ mesajul că urmează să vin cu notițe la Europa Liberă, dar eu le făcusem doar în agendă. Le scriu. Mă grăbesc. Oricum nu reușesc. Încalc termenul limită cu 15 minute. E grav? Nu știu. Dar oricum sunt supărat pe mine. Merg să citesc jurnalul și să suport criticile. Nu sunt primele și cu siguranță nu sunt nici ultimele. Pentru mine, această săptămână rămâne a fi marcată de două cifre și o lege: 19 iulie – 15 ani Promo-LEX; 21 iulie – 25 ani de la acordul de pace între Republica Moldova și Rusia și declarația de după 25 ani că suntem tot acolo unde am rămas; 21 iulie – sistem mixt de alegere a deputaților în Parlament publicat în Monitorul Oficial.