Jurnalist american, reținut în Rusia sub acuzația de spionaj

Evan Gershkovich, reporterul WSJ, reținut în Rusia sub acuzația de spionaj (foto arhivă, iulie 2021).

Rusia a anunțat că un jurnalist american, corespondent la Moscova al cotidianului Wall Street Journal, a fost arestat sub suspiciunea de spionaj.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) susține că Evan Gershkovich, „la instrucțiunile Statelor Unite”, ar fi „strâns informații despre una dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus, care constituie un secret de stat.”

Gershkovich a fost reținut la Ekaterinburg, potrivit agențiilor ruse de stat, care au publicat declarația FSB.

Wall Street Journal a dat imediat publicității o declarație prin care respinge „categoric acuzațiile” și cere „eliberarea imediată a reporterului nostru, Evan Gershkovich. Suntem solidari cu Evan și familia lui”, se mai arată în comunicatul WSJ.

Ambasada Statelor Unite la Moscova nu a comentat imediat, relatează NYT.

Evan Gershkovich relata pentru WSJ de la Moscova din ianuarie 2022. Înainte a relatat din Rusia pentru AFP și pentru The Moscow Times. A fost și în redacția de știri a cotidianului New York Times.

În ultimii ani, niciun jurnalist occidental nu a fost judecat pentru spionaj în Rusia, remarcă NYT, așa că reținerea lui Gershkovich poate fi văzută drept o escaladare a campaniei dusă de Moscova împotriva organizațiile de știri străine. Multe și-au redus drastic activitățile în Rusia anul trecut, după ce Moscova a impus limitări draconice ale modului cum se poate relata despre războiul din Ucraina, provocat de invazia rusă.

Mai multe publicații occidentale și-au retras temporar reporterii din Rusia în martie 2022, invocând riscul ca aceștia să fie urmăriți penal pentru simplul fap că-și fac meseria de jurnaliști.

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) a fost obligat să-și închidă biroul de la Moscova din cauza presiunilor autorităților ruse.

### Vezi și... ### Un tribunal de la Moscova a deschis procedura de faliment împotriva Europei Libere/Libertatea