Jurnalista care a protestat împotriva războiului, condamnată pentru „discreditarea” armatei ruse

Jurnalista Marina Ovsiannikova

Jurnalista de televiziune rusă Marina Ovsiannikova, cunoscută pentru protestele sale în direct împotriva războiului, a fost condamnată pentru „discreditarea” forțelor armate ale țării în postările de pe rețelele de socializare care condamnau acțiunile Moscovei în Ucraina.

„Dovezile confirmă vinovăția lui Ovsiannikova. Nu există niciun motiv să ne îndoim de autenticitatea lor", a declarat judecătorul de la Tribunalul districtual Meșcianski din Moscova, după o scurtă audiere la 28 iulie, în care Ovsiannikova a descris procedura ca fiind „absurdă”. Judecătorul a declarat că instanța o amendează pe Ovsiannikova cu 50 000 de ruble (822 de dolari) pentru postările sale pe rețelele de socializare.

La începutul acestei luni, Ovsiannikova a organizat de una singură un pichet în apropierea Kremlinului, afișând un poster pe care scria „Putin este un criminal, soldații săi sunt fasciști" și fotografii cu copii uciși în Ucraina. Ea nu a fost reținută atunci de poliție. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, la 17 iulie, ea a fost arestată în timp ce se afla acasă, la Moscova. Ovsiannikova s-a făcut cunoscută pe plan internațional la 14 martie, când a dat buzna în platoul de filmare al emisiunii de știri Vremia a postului TV rusesc Pervîi Kanal, ținând în mână un afiș pe care scria „Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Ei vă mint”. De asemenea, ea a strigat în limba rusă „Opriți războiul. Nu, războiului!”