Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsiannikova, care a protestat în martie împotriva invaziei din Ucraina în cursul unei emisiuni de știri în direct, a fost pusă pe lista Ministerului de Interne de persoane căutate. Ovsiannikova ar fi fugit din arestul la domiciliu.
Site-ul Mediazona a anunțat pe 3 octombrie că numele Marinei Ovsiannikova a apărut în registrul de persoane căutate al Ministerului de Interne, care a confirmat că jurnalista este căutată pentru o infracţiune neprecizată.
Cu două zile mai devreme, fostul soț al jurnalistei, Igor Ovsiannikov declara că Marina a fugit din arestul la domiciliu împreună cu fiica lor în vârstă de 11 ani, adăugând că nu știe unde se află.
Avocatul lui Ovsiannikova, Dmitri Zahvatov, a declarat la acea vreme pentru „Novaya gazeta.Europe” că nu are informații despre posibila evadare a clientei sale.
### Vezi și... ### Rusia lui Putin: aproape orice critică poate deveni „un delict penal”În august, un tribunal din Moscova a pus-o pe Ovsiannikova în arest la domiciliu sub acuzația de distribuire de informații false despre forțele armate ale Rusiei, după ce poliția i-a percheziționat apartamentul din Moscova.
Avocatul jurnalistei declara atunci că Ovsiannikova riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.
### Vezi și... ### Rusia înăsprește pedepsele pentru dezertori și pentru refuzul de a luptaOvsiannikova a câștigat notorietate internațională pe 14 martie, când a intrat pe platoul programului de știri de la „Pervîi Kanal”, ținând un afiș pe care scria: „Opriți războiul. Nu da crezare propagandei. Te mint”.
Ea a mai strigat: „Opriți războiul! Nu războiului!".
Ovsiannikova, născută în Ucraina, era producătoare la „Pervîi Kanal” în momentul protestului. Ulterior, ea a fost reținută și amendată cu 30.000 de ruble (490 de dolari) de către o instanță pentru protest ilegal.
Ovsiannikova a demisionat de la „Pervîi Kanal” și a petrecut câteva luni în străinătate, inclusiv în Ucraina, condamnând în repetate rânduri invazia rusă.
După ce s-a întors la Moscova în iulie, a fost condamnată de un tribunal la o nouă amendă de 40.000 de ruble (660 de dolari) pentru postările online în care condamna războiului.
O lege semnată de Putin în martie prevede pedepse lungi cu închisoare pentru distribuirea de „informații false” despre așa-numita „operațiune militară specială”, cum numește Kemlinul oficial războiul pe care l-a provocat în Ucraina.
### Vezi și... ### Aproape 2.500 protestatari contra mobilizării arestați în Rusia