RFE/RL salută anunțul făcut de PEN America cu privire la jurnalistul ucrainean Vladislav Iesipenko, care va primi în 2022 Premiul PEN/Barbey Freedom to Write. El va fi onorat în cadrul Galei Literare PEN America 2022 de la New York din 23 mai, unde premiul va fi acceptat de soția sa, Katerina Iesipenko.
### Vezi și... ### Ucraina, Crimeea și sancțiunilePreședintele RFE/RL, Jamie Fly, a declarat: „Vlad este un simbol al situației dramatice în care se află mulți alți jurnaliști supuși la presiuni din partea autorităților ruse din Crimeea și din alte regiuni, doar pentru că își fac meseria. Acordarea acestui premiu unui jurnalist pe care Kremlinul l-a persecutat trimite în aceste zile un mesaj clar, acela că adevărul nu poate fi redus la tăcere. Apreciem sprijinul PEN America pentru Vlad și ne alăturăm lor în a cere eliberarea imediată a lui Vlad.”
Iesipenko, un cetățean cu dublă cetățenie rusă și ucraineană care contribuie la Crimeea.Realities, un produs media regional al Serviciului ucrainean al RFE/RL, a fost condamnat la șase ani de închisoare pe 16 februarie de către un tribunal controlat de Rusia în Crimeea ocupată. Fost rezident al Crimeei, care a plecat în Ucraina continentală în urma invaziei rusești din 2014 și a anexării ilegale a peninsulei, el a revenit ulterior în Crimeea periodic pentru a relata pentru RFE/RL despre situația socială și de mediu din peninsulă.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-a reținut pe Iesipenko în Simferopol la 10 martie 2021, el fiind suspectat că a colectat informații pentru serviciile secrete ucrainene; în timpul reținerii sale, FSB a afirmat că a găsit un obiect „care arăta ca un dispozitiv exploziv” în automobilul său; ulterior, el a fost acuzat de „fabricare de arme de foc”. După ce a fost reținut, Iesipenko a fost torturat cu brutalitate de către ofițerii FSB ruși, pentru a-l forța să facă o „mărturisire” falsă la televiziunea rusă.
### Vezi și... ### Declarație internațională pe tema hărțuirii jurnaliștilor independenți din RusiaȘaisprezece organizații nonguvernamentale ucrainene pentru drepturile omului, Lyudmyla Denisova, Avocata poporului în Ucraina, ambasada Statelor Unite de la Kiev, Reporteri fără frontiere și PEN America au denunțat verdictul în declarații online.
La 15 noiembrie 2021, PEN America l-a omagiat pe Vladimiri Iesipenko în cadrul evenimentului anual prin care marchează Ziua scriitorului încarcerat, organizând un miting de protest în fața Consulatului General al Rusiei [din Statele Unite], precum și în cadrul unei lecturi virtuale și al unei dezbateri de grup pe tema scriitorilor aflați în închisoare la nivel mondial.
În decembrie 2021, Amnesty International a lansat o petiție online prin care a cerut eliberarea imediată a lui Iesipenko. Susținătorii libertății presei, inclusiv Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba și Departamentul de Stat american, au cerut același lucru în absența oricăror dovezi că Vladimir Iesipenco ar fi comis vreo infracțiune.