Jurnaliști moldoveni protestează la ambasada Rusiei în memoria colegilor uciși în Ucraina  

Mai mulți activiști și jurnaliști au participat la un protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, la care au adus fotografiile câtorva jurnaliști care și-au pierdut viața în timp ce relatau despre invazia rusă în Ucraina.

Flash-mobul întitulat „Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului” a avut loc cu ocazia marcării la 3 mai a Zilei Mondiale a Libertății Presei.

### Vezi și... ### RSF: Războiul din Ucraina are efecte devastatoare asupra jurnalismului

„Atunci când jurnaliștii sunt arestați, când sunt torturați, omorâți în mod deliberat, astea pot fi calificate drept crime de război”, a declarat Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, care a organizat manifestarea.

Ziua Mondială a Libertății Presei se desfășoară la Chișinău sub genericul #OprițiRăzboiul.

Într-un Memoriu lansat cu această ocazie de mai multe organizații pentru libertatea presei, se spune că, în Republica Moldova, „efectele dezinformării sistemice din partea Federației Ruse sunt greu de contracarat, iar eforturile legiuitorului de a stopa răspândirea informațiilor false nu au generat deocamdată rezultate palpabile.”

Semnatarele Memoriului recomandă autorităților să dea noi împuterniciri Consiliului Audiovizualului, ca acesta să poată lua decizii care ar proteja publicul de propaganda de război, fără a afecta libertatea presei.

În aprilie, majoritatea parlamentară PAS a adoptat în prima lectură o lege care interzice retransmisiuni din Rusia și permite Serviciului de Informații și Securitate să închidă portaluri de știri acuzate de dezinformare.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Armata rusă a început asaltul asupra combinatului Azovstal