Jurnaliști ruși de investigație: Explozia de anul trecut din Magnitogorsk, soldată cu 39 de morți, a fost un atac terorist

La locul exploziei

Jurnaliștii ruși de investigație susțin că explozia de anul trecut din orașul Magnitogorsk din Munții Ural, care a ucis 39 de persoane, ar fi fost un atac terorist. Autoritățile ruse nu au dat niciodată un motiv definitiv pentru explozia care a izbucnit într-o clădire de apartamente de pe strada Karl Marx din orașul siderurgic la 31 decembrie 2018. Comitetul de investigare al Rusiei a spus la scurt timp după explozie că a fost vorba despre o scurgere de gaze ca cea mai probabilă cauză.

Cu toate acestea, Baza, o agenție de știri online independentă, specializată în investigații, a publicat ieri, pe 27 decembrie, un videoclip de 40 de minute ajungând la concluzia că cel puțin trei bărbați și-au propus să arunce în aer clădirea de apartamente și să detoneze alte bombe în oraș în acea zi. Baza nu a dat un motiv pentru acțiunile bărbaților, dar a spus că doi dintre ei s-ar fi interesat de islam și că s-ar fi confruntat cu dificultăți financiare.

Grupul terorist al Statului Islamic (IS) și-a revendicat responsabilitatea la jumătatea lunii ianuarie pentru explozia de la Magnitogorsk, dar nu a dat nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale. Comitetul de investigare al Rusiei a declarat la acea vreme că afirmațiile IS nu trebuie luate în serios. „Nu avem nicio îndoială că a fost un atac terorist. Există o altă întrebare - de ce ascund autoritățile acest lucru?”, au scris jurnaliștii ruși de la Baza în textul introductiv care însoțește videoclipul lor de investigație de pe YouTube.