Autoritățile din Belarus au retras acreditările pentru patru jurnaliști ai Europei Libere/Libertatea (RFE/RL), unul de la postul de televiziune Current Time (RFE/RL împreună cu VOA), doi de la BBC, doi de la AFP, doi de la agenția Reuters și doi de la postul public german de televiziune ARD - în tentativa de a intimida presa care relatează despre protestele masive, anti-prezidențiale, din țară. Și alte companii media occidentale au pierdut acreditările.
Retragerea acreditărilor a fost decisă de Comisia pentru prevenirea terorismului și extremismului din cadrul Consiliului de Securitate belarus, fără explicații oficiale.
În total, autoritățile au retras acreditările a cel puțin 17 jurnaliști, a informat Asociația locală a jurnaliștilor. Nu este clar încă dacă au fost astfel sancționați și jurnaliști ruși care relatează pentru medii finanțate sau sprijinite de autoritățile de la Moscova.
Odată retrase acreditările, jurnaliștii respectivi nu mai au dreptul să relateze despre ce se întâmplă în Belarus, potrivit reglementărilor în vigoare.
Joi seară, 27 august, în jur de 50 de jurnaliști, inclusiv 6 ai Europei Libere/Libertatea fuseseră reținuți la Minsk, în timp ce relatau despre manifestațiile anti-prezidențiale, izbucnite pe 9 august, când s-a anunțat oficial realegerea președintelui Alexandr Lukașenka cu peste 80% din voturi. Opoziția și simpatizanții ei spun că rezultatul este măsluit.
În total, relatează organizația Viasna pentru drepturile omului, peste 260 de persoane au fost reținute joi seară, iar Asociația Jurnaliștilor din Belarus a precizat că din cei aproximativ 50 de ziariști reținuți, majoritatea au fost eliberați la scurt timp după aceea. Patru însă, care au refuzat să-și predea telefoanele mobile, au fost puși sub acuzație pentru participare la o manifestație neautorizată.
Un jurnalist suedez va fi expulzat.
Jurnaliștii Europei Libere/Libertatea au fost reținuți în două locuri diferite, dar până la urmă toți au fost eliberați.
„Autoritățile [din Belarus] iau măsuri total arbitrare împotriva presei”, a declarat Daisy Sindelar, președinta în exercițiu a Europei Libere/Libertatea. „Nu numai că refuză să acrediteze jurnaliști, dar recurg și la diverse pretexte pentru a reține jurnaliști acreditați, în tentativa de a-i împiedica să relateze despre ceea ce văd”.
„Este o încălcare inacceptabilă a normelor și legilor”, a mai declarat președinta în exercițiu a RFE/RL.
Ambasada americană de la Minsk a dat publicității un comunicat în care se declară îngrijorată de faptul că „jurnaliștii sunt vizați în continuu” de măsuri restrictive.
„Sprijinim ferm suveranitatea și integritatea Republicii Belarus și dreptul poporului belarus de a-și alege liber și fără influențe din afară, liderii și calea de viitor”, se arată în declarația ambasadei.
Ministrul britanic de externe Dominic Raab a condamnat vineri ceea ce a numit drept arestarea în masă de jurnaliști în Belarus joi seară, inclusiv de la postul public britanic BBC, precum şi din partea mass-media locală şi internaţională.
„Aceasta a fost o încercare flagrantă de a interfera cu raportarea obiectivă şi onestă", a scris şeful diplomaţiei britanice.