„La București se discută foarte puțin despre R.Moldova, în cunoștință de cauză și nu prin clișee patriotarde˝

Valeriu Pașa.

Jurnalul săptămânal cu Valeriu Pașa.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnalul săptămânal cu Valeriu Pașa

Născut în 4 martie 1986 la Chișinău. Abslovent al facultății de istorie de la USM. A activat în sectorul public și privat în calitate de consultant. Face parte din echipa Asociației Comunitatea WatchDog.MD, care se ocupă de monitorizarea politicilor publice în Republica Moldova.

Luni

De dimineață în pregătiri, sunt în București pentru a participa la un eveniment, stau la un coleg din Polonia, și el în București pentru o perioadă mai lungă de documentare. La 11:00 pornim evenimentul – raportul anula al colegilor de la Expert Forum. Mi-au oferit platforma lor pentru a prezenta situația de pe piața mass-media din Moldova și influența ei asupra alegerilor. Încerc să explic publicului numeros cum se face că Vladimir Putin este cel mai popular politician din țara mea. Are impact și aceasta bucură, noroc de colegii de la Expert Forum, altfel la București se discută foarte puțin despre Republica Moldova, în cunoștință de cauză și nu prin clișee patriotarde, cu atât mai puțin.

Marți

Încă mai sunt în București, la 10:00 deja bem cafeaua la Parlament cu un prieten deputat. Nu înainte să mă cam rătăcesc printre etajele și secțiunile palatului parlamentului (fosta Casă a Poporului). Apoi mă văd cu un vechi prieten stabilit la București. Toate temele similare – alegerile parlamentare și cele locale din Chișinău. Toți înțeleg că sunt importante, că pot fi decisive, iar alegerea unui nou primar de Chișinău poate să fie o repetiție decisivă pentru legislativele din toamnă. După masă sunt cu un coleg din București, facem planuri pentru a monitoriza spațiul informațional televizat din România, vrem să vedem cum pregătește acesta publicul pentru consum de fake-news. Seara deja am zborul la Chișinău.

Miercuri

Am o sumedenie de lucruri rămase nefăcute în timpul vizitei la București, mă apuc de toate odată. Câteva scrisori, un raport, comunicare în regim non-stop cu grupul de inițiativă pentru referendum – pregătim setul de acte necesare pentru depunere la CEC. Mai am și comandă pentru un manual destinat activiștilor locali, și îl întârzii la nesfârșit, parcă era aproape gata, dar cum mă așez să îl scriu, cum devine la fel de departe finalul. Mai reușesc să comunic cu cineva, aflu că până acum sunt deja cel puțin 5 candidați siguri pentru Primăria Chișinău. Seara particip la o emisiune tv și fug acasă. Am o aniversare în familie și mă bucur să o petrec cu ai mei dragi.

Joi

La prima oră suntem la ușa primăriei. Mergem la secretarul consiliului să ne dea aviz pe actele care le vom prezenta la CEC. Zice că mai are nevoie de timp, să citească să examineze. Convenim să venim după masă. Toată ziua în întâlniri și coordonări, 16 e-mailuri până în seară. la 2 jumătate suntem din nou la primărie, secretarul consiliului refuză să ne avizeze actele, zice că a primit indicații de la CEC să verifice totul. Îi explicăm că e un abuz și îl rugăm să nu se bage în politică, să nu se lase folosit de către cei de CEC. Convenim să revenim de dimineață, după ce va citi procesul verbal. Până în seară ne sună el și ne cheamă să luăm actele. Iată așa se pun piedici la orice etapă, puterea face tot ce le stă în puteri să blocheze referendumul legislativ de anulare a votului mixt. Parcă deja știm la ce să ne așteptăm la CEC.

Vineri

De dimineață cu copilul de mânuță în drum spre grădiniță. La 10:00 deja intrăm în ședință cu un finanțator – planificăm evaluări și analize complexe pe un subiect mare – sistemul nostru de pensii. Eu țin mult la acest subiect, mă preocupă mult și sper să găsim soluții durabile pentru a rupe cercul vicios prin care majoritatea bătrânilor sunt condamnați la existență deplorabilă. Mai ales că ne îndreptăm spre timpuri când va fi și mai rău, când vom avea în țară mai mulți pensionari decât plătitori de contribuții sociale. Avem cu cine. Actualul Guvern este atât de ipocrit încât a dat afară o bună parte din ce mai însemna cadre calificate în ministere. Încercăm să îi încadrăm pe cât mai mulți oameni în mediul de experți civici, altfel pur și simplu Moldova îi va pierde. La 13:00 deja comunic cu încă o expertă de valoare revenită proaspăt de la studii din SUA – sper să o recrutăm și să rămână în țară, de- om găsi bani, oameni sunt. La 14:00 deja suntem la CEC împreună cu alții din grupul de inițiativă pentru anularea sistemului mixt, așteptăm să vedem verdictul de data aceasta a CEC-ului. Numai să încerce să nu ne înregistreze!