Kazahstan: 225 de oameni uciși în timpul tulburărilor de săptămâna trecută

Imagine generica

Procuratura din Kazahstan au spus la 15 ianuarie că la morgile din țară se află 225 de cadavre ale oamenilor uciși în timpul tulburărilor de săptămâna trecută, inclusiv 19 membri ai forțelor de securitate. Inițial, autoritățile au spus că au murit 164 de persoane, dar președintele Kasîm-Jomart Tokaiev Tokaiev a vorbit despre sute de civili și polițiști uciși și răniți.

Revoltele au început la 2 ianuarie, fiind declanșate de scumpirea subită a gazului lichefiat folosit în calitate de combustibil pentru mașini, dar au degenerat în violențe, cele mai mari petrecându-se în cel mai mare oraș, Almatî, pe 4 și 5 ianuarie. Tokaiev a afirmat inițial că în spatele protestelor s-ar fi aflat „teroriști pregătiți în străinătate”, care ar fi încercat să răstoarne guvernul, liderul kazah promițând să ofere comunității internaționale dovezi după finalizarea unei anchete.

Ulterior a admis tot mai clar faptul că tulburările ar fi expresia unei lupte interne pentru putere cu asociații fostului președinte kazah Nursultan Nazarbaiev. Câțiva oficiali de securitate loiali lui Nazarbaiev au fost reținuți. La 15 ianuarie, s-a anunțat că ginerii lui Nazarbaiev au demisionat de la șefia a două companii de stat din industria petrolului și gazelor, KazTransOil și QazaqGaz. Președintele Tokaiev a mai cerut asociaților lui Nazarbaev să-și doneze averea publicului prin intermediul unei fundații de caritate.