Kazahstan: Nazarbaiev i-a transmis „de bună voie” lui Tokaiev șefia Consiliului de securitate (purtător de cuvânt)

Fostul președinte kazah Nursultan Nazarbaiev la întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin, Sankt Petersburg, 28 decembrie 2021

Presa din Kazahstan îl citează pe purtătorul de cuvânt al fostului președinte Nursultan Nazarbaiev cu declarația că decizia a-i transmite actualului președinte Kasîm-Jomart Tokaiev postul de șef al Consiliului de securitate, în toiul protestelor în masă de la început de ianuarie, a fost una benevolă și asumată.

Potrivit lui Aidos Ukibai, „situația era destul de complicată” și, prin urmare, Nazarbaiev „a decis el însuși să transmită șefului statului funcția de președinte al Consiliului de securitate, deoarece era conștient de faptul că tulburările și teroarea cereau un răspuns rapid, dur și fără compromisuri din partea conducerii țării”.

Răspândirea zvonurilor despre o probabilă ruptură între fostul și actualul președinte este o încercare de a destabiliza mediul politic și fundamentele constituționale ale țării, a mai spus Ukibai, adăugând că Nazarbaiev și Tokaiev au fost întotdeauna „de aceeași parte a baricadei”.

### Vezi și... ### Fostul șef al securității kazahe, reținut sub acuzația de înaltă trădare

Nazarbaiev nu a apărut în public de la sfârșitul anului trecut și nu a comentat protestele în masă reprimate cu violență de autorități și soldate de zeci de morți și mii de persoane reținute.

Pe 5 ianuarie, Tokaiev a anunțat că a preluat șefia Consiliului de securitate, funcție atribuită pe viață lui Nazarbaiev, după care a urmat arestarea unor oficialități cunoscute ca fiind loiale primului președinte al țării. În vârstă de 81 de ani, Nazarbaiev și-a păstrat autoritatea prin intermediul Consiliului de securitate națională, după ce a demisionat din funcția de șef al statului în 2019, funcție pe care a deținut-o timp de trei decenii și care i-a revenit apoi lui Tokaiev.

Autoritățile kazahe spun că situația din țară se stabilizează gradat și că manifestații violente nu mai au loc. La Almatî, centrul tulburărilor violente, continuă însă să se audă focuri de armă. Autoritățile spun că, în ultimele zile, au fost reținute aproape 6.000 de persoane – nu sunt oferite însă date privind numărul de victime. Potrivit relatărilor presei, au fost uciși cel puțin 16 membri ai structurilor de forță și zeci de manifestanți pe care puterea îi numește „militanți” și „teroriști”. Președintele Tokaiev a anunțat zi de doliu național pentru data de 10 ianuarie.

### Vezi și... ### Kazahstan: forțele de securitate au ordin să „tragă pentru a ucide, fără avertisment” (președintele Tokaiev)

Protestele antiguvernamentale în masă din Kazahstan de la începutul anului au izbucnit pe fondul creșterii prețurilor la carburanți, degradând în tulburări violente. Autoritățile kazahe susțin, fără să prezinte dovezi, că țara a fost atacată de teroriști pregătiți peste hotare. La cererea lui Tokaiev, în țară au intrat circa 2.500 de militari din țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), controlată de Rusia, din care mai fac parte Kazahstan, Belarus, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Armenia, trupe care ar asigura paza unor obiective strategice.

Țări occidentale au anunțat că urmăresc cu atenție evoluțiile din Kazahstan, avertizând împotriva utilizării excesive a forței, iar secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu desfășurarea trupelor OTSC, din care contingentul cel mai mare (circa două mii de militari) este al Rusiei.

### Vezi și... ### Ion Sturza: Cererea de intervenție a trupelor străine în Kazahstan ar putea fi „o greșeală fatală a lui Tokaiev”