Kazahstanul caută noi rute pentru exportul petrolului, după ce Rusia a suspendat un oleoduct-cheie

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cel al Kazahstanului, Qasym-Jomart Toqaev, la Forumul Economic Internațional, St Petersburg, 17 iunie 2022

Qasym-Jomart Toqaev, președintele Kazahstanului, a făcut apel la diversificarea rutelor de aprovizionare cu petrol ale țării, la o zi după ce un tribunal rus a suspendat operațiunile unei importante conducte de export.

### Vezi și... ### Un tribunal rus ordonă Consorțiului oleoductului caspic să suspende operațiunile

Afirmațiile lui Qasym-Jomart Toqaev evidențiază îngrijorările kazahilor cu privire la asigurarea exportului petrolului - o sursă majoră de venituri guvernamentale - pe piețele mondiale. De asemenea, subliniază și potențialele tensiuni între Kazahstan și Rusia, ale căror relații au devenit spinoase pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Aproximativ 80 la sută din exporturile de petrol ale Kazahstanului circulă prin conducta caspică, către terminalul din portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.

Pe 6 iulie, Consorțiul oleoductului caspic, printre ai cărui membri se numără giganții petrolieri americani Chevron și ExxonMobil precum și alte companii internaționale, a declarat că autorităților de reglementare ruse li s-a dat ordin să inspecteze instalațiile părții rusești a consorțiului.

Inițial, autoritățile au dat consorțiului termen până la 30 noiembrie pentru a corecta încălcările privind modul în care tratează scurgerile de petrol. Dar autoritățile de reglementare regionale au cerut în mod neașteptat închiderea unui terminal rusesc la 6 iulie, cerere pe care o instanță locală a aprobat-o, după cum transmit agențiile de presă din Rusia.

Toqaev le-a cerut membrilor executivului să realizeze un studiu privind posibilitatea construirii unei conducte pe sub Marea Caspică, un proiect propus anterior care ar permite exporturile de petrol kazah către piețele occidentale, ocolind Rusia.

Scoaterea din funcțiune a conductei survine în contextul în care prețurile energiei la nivel mondial au crescut vertiginos, în mare parte din cauza războiului Rusiei în Ucraina și a sancțiunilor occidentale care au fost impuse ca pedeapsă.

### Vezi și... ### G7: plafonarea prețului pentru petrolul rusesc, o măsură dorită de Occident, dar periculoasă

Statele Unite au impus sancțiuni asupra petrolului rusesc, dar au declarat că fluxurile din Kazahstan prin Rusia ar trebui să se desfășoare fără întreruperi.

Orice suspendare mai lungă a conductei caspice, cea care transportă aproximativ 1% din toate proviziile globale de petrol, ar crea o presiune suplimentară pe piața mondială a petrolului.

Kazahstanul și Rusia sunt parteneri comerciali importanți și au o graniță comună lungă. Fostul președinte kazah Nursultan Nazarbaev a cultivat legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, dar Toqaev, care i-a succedat lui Nazarbaev în 2019, a dat semne de răcire a legăturilor, în special după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Cel mai recent semn de tensiuni a apărut luna trecută, la un forum economic din Sankt Petersburg, când Toqaev a reiterat refuzul Kazahstanului de a recunoaște ceea ce Toqaev a numit entitățile „cvasi-statale” din estul Ucrainei - comentarii pe care le-a făcut în timp ce stătea alături de Putin.

În cadrul forumului, Toqaev a criticat, de asemenea, politicienii și comentatorii ruși, pe care i-a acuzat că au semănat „discordie” între cele două țări prin lansarea de atacuri publice la adresa Kazahstanului.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | O „bombă ecologică” plutitoare: vas cisternă lovit a doua oară