Kazahstanul „încheie cooperarea” cu ArcelorMittal după moartea a 32 de oameni într-o mină a companiei

Președintele kazah Qasym-Jomart Toqaev transmite condoleanțe familiilor minerilor decedați pe 28 octombrie.

Bilanțul morților în incendiul dintr-o mină de cărbune din centrul Kazahstanului a crescut la 32 de persoane, au anunțat autoritățile la 28 octombrie, adăugând că alte 14 persoane sunt date dispărute.

Aproximativ 252 de persoane se aflau în subteran la mina Kostenko din regiunea Qaraghandy în momentul în care s-a produs incendiul, a precizat compania operatoare ArcelorMittal, al doilea mare producător de oțel din lume, companie care exploata acea mină de cărbune.

În urma acestui incident tragic, președintele kazah Qasym-Jomart Toqaev a ordonat guvernului său să pună capăt „cooperării în materie de investiții” cu gigantul siderurgic și să preia controlul filialei locale a companiei, ArcelorMittal Temirtau.

În câteva ore, ArcelorMittal - care operează aproximativ o duzină de mine în Kazahstan - a confirmat că a semnat un acord preliminar privind naționalizarea operațiunilor sale miniere din țară.

„ArcelorMittal poate confirma că cele două părți au... semnat recent un acord preliminar pentru o tranzacție care va transfera proprietatea către Republica Kazahstan”, a declarat gigantul mondial al oțelului într-un comunicat. Compania a precizat că „se angajează să finalizeze această tranzacție cât mai curând posibil.

Biroul procurorului general al Kazahstanului a anunțat o anchetă privind posibile încălcări ale siguranței în mina de cărbune Kostenko.

Este al doilea incident mortal la un punct de lucru al ArcelorMittal din Kazahstan în acest an, după ce cinci mineri au fost uciși într-un accident la o mină din aceeași regiune în luna august.

În mod constant autoritățile din Kazahstan au acuzat ArcelorMittal că nu respectă reglementările de siguranță și de mediu.

După incidentul din august de la o mină de cărbune a ArcelorMittal, Toqayev a denunțat „caracterul sistemic” al accidentelor în care este implicată compania și care, potrivit acestuia, au provocat moartea a peste 100 de persoane în Kazahstan începând din 2006.

În decembrie 2022, Astana amenințase că va interzice ArcelorMittal să opereze în țară după ce un muncitor a murit în ceea ce compania a numit un „accident” la fabrica din Termitau.