Kazahstanul votează revizuirea Constituției

Alegătorii din Kazahstan, țară din Asia Centrală, votează în cadrul unui referendum constituțional despre care președintele Qasym-Zhomart Toqaev a declarat că va schimba țara de la o „formă de guvernare super-prezidențială la o republică prezidențială, cu un parlament puternic".

Your browser doesn’t support HTML5

„Groaznic și înspăimântător”: mărturiile oamenilor care părăsesc Kazahstanul

Referendumul din 5 iunie privind aproximativ 56 de modificări propuse la constituție are loc după ce țara a fost zguduită în luna ianuarie de tulburări sângeroase care au pus capăt controlului îndelungat asupra puterii primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. Opozanții guvernului i-au cerut lui Toqaev să amâne referendumul, spunând că oamenii nu au avut suficient timp pentru a studia propunerile. Alții au spus că votul ar trebui să fie anulat cu totul. Odată adoptate, modificările ar interzice președintelui țării să fie membru al unui partid politic în timpul mandatului. Mai important chiar: nu li se va mai permite rudelor președintelui să ocupe poziții-cheie în sectorul public. Această măsură este văzută ca o încercare de a preveni profunzimea incredibilă a nepotismului din timpul lui Nazarbaev.

### Vezi și... ### Președintele kazah respinge cererea de anchetă internațională a protestelor de la începutul lunii

Cel care va pierde cel mai mult dacă referendumul va fi aprobat este Nazarbaev, care a condus Kazahstanul din 1990 până în 2019 și s-a bucurat de o influență politică semnificativă ca fost președinte până la tulburările sângeroase la nivel național din ianuarie, care s-au soldat cu cel puțin 238 de morți. Constituția revizuită elimină toate referirile la Nazarbaev ca „Elbasy” (liderul națiunii), ceea ce ar întări căderea sa în dizgrație, începută cu cererile protestatarilor antiguvernamentali de a pune capăt controlului familiei sale asupra politicii și bogățiilor țării.

În cazul în care referendumul va fi aprobat, Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, și rudele sale apropiate și-ar pierde, de asemenea, imunitatea.

### Vezi și... ### Nursultan Nazarbaev a negat că ar fi în conflictul cu succesorul său, Kasîm-Jomart Tokaiev