Moștenire radioactivă: În Kazahstan, terenul pentru teste nucleare din perioada sovietică este abandonat
Ruinele cazărmii în zona poligonului de teste atomice.
Timp de 40 de ani, pe terenul de testare de la Semipalatinsk au fost experimentate intens efectele exploziilor nucleare asupra pământului, apei, animalelor și oamenilor. Au avut loc 456 de explozii nucleare pe acest poligon de testare de la Semipalatinsk de-a lungul a patru decenii. Cantitatea totală de explozibil folosit a fost de 250 de ori mai mare decât cea a bombei care a distrus total Hiroshima în 1945.
Semn de avertizare pe teritoriul poligonului de testare nucleară de la Semipalatinsk.
Regiunea din jurul muntelui este o zonă interzisă, monitorizată de camere de supraveghere.
Ruinele orașului „G”, după cum numesc localnicii așezarea militară abandonată de aici, se află în apropierea muntelui Degelen, .
Locuitorii au demolat clădirile pentru a vinde materialele de construcție. Pentru distrugerea orașului au fost folosite utilaje grele.
Sub muntele Degelen au fost săpate tuneluri. Până la momentul închiderii sitului, au fost construite 181 de tuneruri subterane, unele dintre ele fiind folosite pentru numeroase teste.
Testele nucleare au fost fie subterane, fie aeriene, dar după 1963 au fost efectuate numai în subteran. În total, în subteranele muntelui Degelen au avut loc 215 explozii nucleare, în timp ce la situl Semipalatinsk a fost făcute de peste 450 de teste.
Toleș, un agricultor kazah.
Mii de oameni trăiesc în apropierea poligonului de testare, pe terenuri contaminate. Ei se luptă cu boli despre care medicii spun că sunt legate de contaminarea siturilor de testare. Locuitorii primesc ajutoare guvernamentale pentru că locuiesc în zona contaminată, dar se plâng că beneficiile sunt nesatisfăcătoar, permițându-le cu greu să supraviețuiască.
Fermierii pregătesc furajele pentru vite. Uneori, intră accidental în zona interzisă, iar paznicii sosesc imediat să-i avertizeze să plece.
În apropierea locului de pășunat se află un cimitir unde încă mai pot fi văzute pietre de mormânt.
Fermierii folosesc fântâni arteziene construite în perioada sovietică, când la poalele muntelui exista o fermă de cai. Furajele erau pregătite de păstori în timpul verii.
Este singurul loc de adăpare pentru caii din regiune.
În această casă mobilă este instalat un sistem de încălzire care funcționează cu antigel. O baterie de energie solară este, de asemenea, utilizată pentru a alimenta gospodăria.
Clădiri vechi de fermă construite din cărămizi și pietre lângă Degelen
Oamenii nu numai că au demontat clădirile din așezarea militară abandonată, dar au dezgropat și țevile sistemului de încălzire îngropate între case.
Țevile au fost dezgropate și vândute. Nu a mai rămas nimic din sistemele de încălzire și de alimentare cu apă.
Singura clădire care a rămas în picioare în orașul G, centrala electrică, este încă funcțională. Înainte vreme, centrala furniza energie electrică pentru oraș, acum furnizează energie pentru satul Sarjal, aflat la 70 de kilometri distanță.