Kent Logsdon: „Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenționează să își extindă războiul în Moldova în acest moment”

Emblema ambasadei americane.

Ambasadorul american la Chișinău Kent Logsdon a declarat miercuri că „în ciuda invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenționează să își extindă războiul în Moldova în acest moment. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și să împărtășim informații cu partenerii noștri de aici”, se arată într-un mesaj postat de ambasada Statelor Unite la Chișinău. Ambasadorul a făcut această declarație în cadrul unei întâlniri cu cetățeni americani aflați în R. Moldova.

Marți, 10 mai, directoarea Comunității Serviciilor americane de Informații Avril Haines declara – în cadrul audierilor din Congres - că Statele Unite estimează că președintele rus Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict îndelungat în Ucraina. Totodată, există indicii că ar mai avea obiectivul de a crea o punte terestră între Dombas și sudul Ucrainei, ajungând până în Transnistria, dar aplicarea acestui plan e tot mai puțin probabilă.

Imediat, Ministerul Apărării de la Chișinău a reacționat cu o declarație în care îndeamnă ca estimările făcute de Avril Haines să nu fie scoase din context sau folosite pentru speculații.

Ministerul Apărării moldovean mai reamintește că este în contact permanent cu partenerii externi, inclusiv Statele Unite, că „informațiile cumulate nu indică un risc de extindere a războiului” în R. Moldova, și că are planuri clare de acțiune pentru a preveni „orice tentativă de destabilizare”.